Όπως επεσήμανε «αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Οικονομίας δείχνει μία επίμονη στάση να αφήσει το ΤΕΕ έξω από τη διαδικασία των εκτιμητών ακινήτων» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι τουλάχιστον παράξενο» ενώ ζήτησε την συμβολή της πολιτείας και της κυβέρνησης για την άμεση επίλυση του θέματος των εκτιμήσεων ακινήτων.
Όσον αφορά τον εξωδικαστικό τρόπο ρύθμισης οφειλών ο Γ. Στασινός δήλωσε ότι «είναι ίσως μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα, προς το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης και έτσι θα πρέπει να το δούμε» κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου να λύσουμε πολλά προβλήματα που έχουμε σαν χώρα» καθώς όπως είπε «δε γίνεται, χωρίς να λυθεί αυτό το ζήτημα, των τεραστίων οφειλών, να πάρει η χώρα το δρόμο της ανάπτυξης».
Ειδικότερα, με δεδομένο ότι στις 3 Αυγούστου 2017 ξεκινά η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, διαδικασία, στην οποία αναμένεται να ενταχθούν 300.000 έως 400.000 υποθέσεις, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «στη χώρα εξακολουθούμε να έχουμε λιγότερους από 600 πιστοποιημένους εκτιμητές για το σύνολο αυτών των υποθέσεων».
Όπως δήλωσε «το ΤΕΕ έχει κάνει εδώ και 1,5 χρόνο, σημαντική προσπάθεια και αίτηση διαπίστευσής του προκειμένου να πιστοποιεί εκτιμητές ακινήτων και η πολιτεία το αρνείται». Τόνισε δε, ότι «στη χώρα, που συζητάμε συνέχεια κατ΄απαίτηση των δανειστών για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ειδικά για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, που περιλαμβάνει 110.000 επιστήμονες χωρίς δουλειά και συζητάμε αν είναι ανοιχτό ή όχι, έχουμε ταυτοχρόνως λιγότερους από 600 πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων».
Ο Γ. Στασινός, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε το ΤΕΕ να το δει καλοπροαίρετα εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τις επόμενες μια, δυο, τρεις εβδομάδες το θέμα θα λυθεί», αλλιώς, όπως είπε «θα σηκώσουμε τους τόνους. Διότι δεν μπορεί να παραμένει κλειστό επάγγελμα η εκτίμηση του ακινήτου».
Από την πλευρά των κυβερνητικών αρμοδίων ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης έκανε λόγο για «σημαντικό ρόλο των μηχανικών στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου» και παρουσίασε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Η Κερασίνα Ραυτοπούλου, πρώην εκπρόσωπος του Δημοσίου στο ΤΧΣ και συνεργάτης της αντιπροεδρίας της κυβερνήσεως, παρουσίασε αναλυτικά το πλέγμα δράσεων που έχει θέσει η κυβέρνηση σε εφαρμογή για να επιλυθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία, όπως ανέφερε, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν υπέρ οκταπλασιαστεί και ανέρχονται πλέον σε άνω των 100 δισ. ευρώ.
Η ίδια σημείωσε ότι η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ανοίγει παράλληλα μεγάλο πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανοίγονται δουλείες για τις εκτιμήσεις ακινήτων και εξ αντικειμένου ανοίγονται δουλείες και για τους μηχανικούς».
Στις εργασίες της ημερίδας πήραν επίσης μέρος εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας και ο Νικόλαος Κανελλόπουλος, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ).