Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας, ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη διαδικασία συμμετέχουν και η Goldman Sachs, International Bank και London Branch. Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.
Το νέο ομόλογο πρόκειται να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον, το οποίο εκδόθηκε το 2014 και λήγει το 2019, με σκοπό η νέα ημερομηνία λήξης να φτάνει το 2022. Επίσης, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η διασφάλιση ενός επιτοκίου χαμηλότερου της αρχικής έκδοσης (4,95%).
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο άκουσμα της ανακοίνωσης της κυβέρνησης, οι αντιδράσεις των αγορών εκτιμόνται θετικές. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Η διαδικασία έκδοσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που θα κλείσει την Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επίτοκιο δανεισμού καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επιτόκιο δανεισμού για το 5ετες ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε (αποδοση του ομολόγου) είχε διαμορφωθεί στο 4,95%.
Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Ως «ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές» χαρακτήρισε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση νέου 5ετους ομολόγου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:
• Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.
• Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.
• Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.
Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι κριτήριο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου «είναι η βέλτιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους και η προετοιμασία του εδάφους ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε πετύχει την οριστική έξοδο στις αγορές». Η έκδοση του νέου ομολόγου από κοινοπραξία τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors. Είχε προηγηθεί η καταρχήν συμφωνία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος με 1,6 δισεκ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση λήψης των αναγκαίων μέτρων που θα καταστήσουν το Δημόσιο Χρέος βιώσιμο.
Η όλη διαδικασία έκδοσης, όπως το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα έχει δύο σκέλη:
1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.
2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.
Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών η αγορά αντέδρασε θετικά καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,018% και κυμαίνονταν στο 3,29%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,28%.
Διαβάστε το έγγραφο της ανακοίνωσης της εξόδου στις αγορές από την κυβέρνηση, που δημοσίευσε η Ναυτεμπορική:
Süddeutsche Zeitung: «Η επιστροφή»
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο, με τίτλο «H επιστροφή», γράφει ότι «για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί και πάλι χρήμα από τις διεθνείς χρηματαγορές. Θα αποτελούσε ένα επιπλέον σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας. Είναι όμως ακόμη ώριμη η χρονική στιγμή για αυτό;».
Το δημοσίευμα, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει αρχικά ότι στην έννοια της διάσωσης υπάρχει και ένα χρονικό σημείο που αυτή τελειώνει, με τον ασθενή να βγαίνει ίσως με κάποιες μόνιμες βλάβες αλλά να επιβιώνει, ενώ μετά τα μέτρα διάσωσης και συνδρομής ακολουθεί η φάση της αποθεραπείας. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, επισημαίνεται στη συνέχεια, η ατέρμονη διάσωση ως ένα πολιτικό, επιχειρησιακό παιχνίδι έχει τραβήξει ήδη για περισσότερα από επτά χρόνια, αλλά στο μεταξύ διαγράφεται στον ορίζοντα τουλάχιστον μία αρχή του τέλους της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται πως η Ελλάδα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών τίτλων πενταετούς διάρκειας, μόλις ωστόσο το κόστος αναχρηματοδότησης πέσει κάτω από το 5%. Όπως αναφέρεται, η επιστροφή θα ήταν επιτυχής αν εξασφαλιζόταν η συμμετοχή προπαντός ξένων επενδυτών και λιγότερο αυτή των ελληνικών τραπεζών. Στην τρέχουσα αγορά μία τέτοια επιτυχία θεωρείται πιθανή, καθώς σπανίζουν τίτλοι με παρόμοιες αποδόσεις, τονίζεται.
Η γερμανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στους φόβους που εκφράζουν «κύκλοι των Βρυξελλών» για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, σημειώνοντας μάλιστα πως «ουδείς επιθυμεί να ρισκάρει ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, οι Έλληνες οφείλουν κατά τη βούληση της ΕΕ να λανσάρουν στην αγορά μερικά κρατικά ομόλογα με διαφορετική διάρκεια προ της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται σε θετικές δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέκγλινγκ, καθώς και στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η ελληνική οικονομία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Υπό το βλέμμα του διεθνούς τύπου
Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων ύστερα από διακοπή τριών ετών, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επιδιώκει, μεταξύ άλλων να χαράξει ένα μονοπάτι εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η κυβέρνηση επεδίωκε μια επιστροφή στις αγορές χρέους για να υπογραμμίσει την οικονομική της αποκατάσταση αφού έφθασε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη πριν από δύο χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Την έκδοση πενταετούς ομολόγου ύστερα από τριετή «εξορία» ανακοινώνει η Ελλάδα, αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απόπειρα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων ύστερα από τρία χρόνια καθώς αποκλιμακώνεται η κρίση χρέους.
Η Ελλάδα θα εκδώσει αύριο ομόλογα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη κίνηση αυτού του είδους από το 2014 προκειμένου να ‘δοκιμάσει’ την αγορά ύστερα από δύο χρόνια φόβων για το χρέος της και δύσκολων μεταρρυθμίσεων.