Ναυτική δύναμη στα νερά της Λιβύης έχει σκοπό να αναπτύξει η Ιταλία, ώστε να προσπαθήσει να μειώσει έτσι την παράνομη μεταφορά ανθρώπων στη Μεσόγειο.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
«Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού, αλλά και υπουργούς για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, της μετανάστευσης και της κατάστασης στη Λιβύη» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της κυβέρνησης με τον Πάολο Τζεντιλόνι να επισημαίνει ότι η επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής.
Δεν έχει οριστεί ωστόσο ακόμα η ξεκάθαρη εικόνα αυτής της κίνησης. Το μήνυμα όμως παραμένει ξεκάθαρο. Η Ιταλία δηλαδή θέλει οι πρόσφυγες που διασώζονται να επιστρέφουν πίσω στη Λιβύη και να μην μεταφέρονται στην Ιταλία.
Την Παρασκευή το θέμα πρόκειται να τεθεί σε έγκριση προς το υπουργικό συμβούλιο με την αναγκαία κοινοβουλευτική ψηφοφορία να ετοιμάζεται για την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Τρίπολη έχει αρνηθεί στην αποστολή «Σοφία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα, ενώ τα περισσότερα από τα σκάφη με πρόσφυγες φεύγουν από τη Λιβύη, καθώς η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα βοηθά τους λαθρέμπορους και τους παράνομους διακινητές.
Οι πρόσφυγες, τα «τρελά ρίσκα» και ο Μακρόν
«Λύση» στο πρόβλημα έρχεται να δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω της δημιουργίας hotspots στη Λιβύη ώστε η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλων να γίνεται εκεί και να περιοριστεί η ροή μεταναστών στην Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα σταματήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου να «μην παίρνουν τρελά ρίσκα», ενώ ο Μακρόν πρόσθεσε ότι τα κέντρα θα είναι έτοιμα αυτό το καλοκαίρι.
«Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν hotspots στη Λιβύη για να αποτρέψουμε τους ανθρώπους να παίρνουν τρελά ρίσκα όταν δεν είναι όλοι επιλέξιμοι για άσυλο. Θα πάμε σε αυτούς» είπε χαρακτηριστικά.
Οι ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει 46 εκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία προκειμένου η Ρώμη να συμβάλλει στην προστασία των βόρειων και των νότιων συνόρων της Λιβύης, στο πλαίσιο των προσπαθειών των Βρυξελλών για να ανασχεθεί το συνεχιζόμενο κύμα αφίξεων μεταναστών μέσω της Μεσογείου.
Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να αυξήσει τις απελάσεις προσφύγων που κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας απορρίφθηκαν.
Οι τακτικές της ΕΕ επικρίνονται έντονα από πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες ωθούνται πίσω στη Λιβύη, όπου επικρατεί χάος και διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν απάνθρωπη μεταχείριση, ενώ δεν τους προσφέρεται επαρκής προστασία.
Εξάλλου τα στοιχεία για τις αφίξεις δεν υποδεικνύουν ότι ο τρόπος που έχει αντιδράσει η ΕΕ έφερε αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.