«Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι σαφές ότι αν είχαμε την πλήρη νομοθετική και πολιτική αυτονομία, τότε το πρόγραμμά μας θα ήταν πιο κοντά στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας –αποδείχθηκε επανειλημμένως ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα– και σίγουρα πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», όταν ρωτήθηκε εάν η στρατηγική της κυβέρνησης πρέπει να είναι ιδιοκτησία του προγράμματος ή κατενάτσιο έναντι των πιστωτών.
«Από την άλλη το κατενάτσιο, όπως το ορίσατε, το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες. Νομίζω ότι το παραπάνω αξίωμα το συμμερίζεται η μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται «ένα συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, το οποίο σημαίνει προτεραιότητες, δηλαδή σε ποιους τομείς δίνουμε κυρίως το βάρος μας, με ποιες χρονικότητες και με διαδικασίες που να εμπλέκουν την κοινωνία τόσο στην απόφαση όσο και στην υλοποίηση. Το πρόγραμμα και η υλοποίησή του, με αυτή την έννοια, δεν είναι υπόθεση ενός καλύτερου ή χειρότερου υπουργικού συμβουλίου, αλλά οφείλουν να είναι υπόθεση όλου του πολιτικού οργανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος και των βουλευτών συμπεριλαμβανομένων».
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη έκδοση ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ήταν επιτυχής και ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές.
Τέλος, απέρριψε το αίτημα του ΔΝΤ για επίσπευση των stress tests στις τράπεζες και καλεί το Ταμείο να αποφασίσει έως το τέλος του 2017 αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι, καθώς «δεν γίνεται είναι να συνεχίσει επ’ αόριστον με ένα πόδι μέσα και ένα πόδι έξω».