Σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Accenture Greece Κυριάκο Σαμπατακάκη, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας και αυτό δεν επιτρέπει σε ορισμένους να μεγαλουργήσουν. «Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος».

«Ανταγωνισμός» και παραδείγματα αριστείας

Δίνοντας παραδείγματα για την «αριστεία», έκανε λόγο για ανθρώπους που δεν επιθυμούν τον ανταγωνισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι κάποια επαγγέλματα παραμένουν κλειστά αλλά και το ότι κάποιοι δεν επιθυμούν «την αξιολόγηση» στα πανεπιστήμια. Παράλληλα, άφησε αιχμές για όσους δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας. Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα».

Αποπλήρωση δανείων «με θυσίες»

Αναφερόμενος στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, τόνισε πως υπάρχουν χώρες στις οποίες επικρατεί ο λαϊκισμός  και στάθηκε στο ότι η Ελλάδα δεν πήρε χαριστικά δάνεια και τα αποπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο και με θυσίες.

«Υπάρχουν σήμερα χώρες που έχουν 7% του ΑΕΠ επί αρκετά χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα και προσπαθήσαμε, βάζω και την Ελλάδα μέσα κυρίως, να το μειώσουμε. Γιατί; Διότι και στις χώρες αυτές υπάρχει λαϊκισμός και τους λένε ‘σας τρώνε τα λεφτά σας οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο’. Είναι ψέματα αυτό. Δάνεια έχουμε πάρει, δεν έχουμε πάρει χάρισμα. Δεν μας χάρισε κάποιος τίποτα, δάνεια είναι τα οποία τα αποπληρώνουμε και προσπαθούμε και τα αποπληρώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με θυσίες. 

Άρα λοιπόν θα πρέπει να συγκλίνουμε. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Την αλήθεια όμως και στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Διότι με το να καλλιεργείς μύθους και χίμαιρες δεν κάνεις καλό και το ευρώ δεν θα μπορέσει να επιβιώσει έτσι».