Αναίρεση κατά της ομόφωνης πρόσφατης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε για την μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
 
Όπως είναι γνωστό, ο Γκ. Χαρδούβελης ήταν κατηγορούμενος για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνει ατιμώρητος.
 
Η υπόθεση αφορά τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν δηλαδή ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού. Τώρα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση στερείται πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσίας και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από το Ποινικό Τμήμα του 'Αρειου Πάγου για το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι σε νέα δίκη ο Γκ. Χαρδούβελης.
 
«Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι» υποστήριξε στην απολογία του δυόμιση χρόνια αργότερα ο Γκ. Χαρδούβελης, ενώ ανέφερε ακόμα ότι όταν κατάλαβε ότι ήταν υπόχρεος την υπέβαλε αμέσως.
 
«Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω», δήλωσε τότε ο πρώην υπουργός.

Το ξεχασμένο πόθεν έσχες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έφεραν στο φως την υπόθεση τον Μάρτιο του 2015, «o πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015 ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί το πόθεν έσχες του Γκ. Χαρδούβελη».
 
Σύμφωνα με τα έγγραφα που προέκυψαν κατά την έρευνα του Π. Νικολούδη:

  • Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.
  • Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.