Η Μέρκελ συνεχάρη τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα σχέδια δαπανών που έχει καταρτίσει, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες ότι το κόμμα της έχει εμμονή με το χρέος. Υποστήριξε πως αυτό που κάνει ο Σόιμπλε είναι να απονέμει «δικαιοσύνη για τις νέες γενιές», που δεν θα χρειαστεί να βρουν μπροστά τους το φράγμα του δημόσιου χρέους.

Συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, η Μέρκελ υπογράμμισε πως ο Σόιμπλε λοιδορείται συχνά ως «ο άνθρωπος που μπορεί να σκεφτεί μόνο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» και πρόσθεσε ότι αυτός ο συλλογισμός είναι λάθος καθώς ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κινείται έχοντας ως βάση το συμφέρον των επόμενων γενεών.

«Θα επρόκειτο για την σημαντικότερη μορφή αδικίας αν παραδίδαμε ακόμη μεγαλύτερα βουνά χρέους, άρα είναι σωστή η δέσμευσή μας να μην δημιουργήσουμε νέο χρέος τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Υπενθυμίζεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παραμένουν πιστοί στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τάσσεται υπέρ μεγαλύτερων επενδύσεων στην παιδεία, σε έργα υποδομής και στην καινοτομία.