Επίσης, η διακοπή αποφασίστηκε προκειμένου να γίνει συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η προέδρευσα του Συμβουλίου και γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό θέμα», το οποίο εξετάζεται και από την πλευρά προστασίας των αρχαιοτήτων και τσε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η εισήγηση της ΕΦΑ Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ήταν η κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου που αντιστοιχεί και στους δύο αρχαίους δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου, τμήμα του οποίου εκτεινόταν εντός και εκτός της επένδυσης. Επίσης, εισηγήθηκε την αλλαγή της παραγράφου 1-3 του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις 24 Αυγούστου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή και εκεί αναφέρεται ότι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι στην κρίση της Ελληνικό Α.Ε. και των διαδόχων της. Η εισηγήτρια ζήτησε να τροποποιηθεί η φράση και να γίνει ότι οι αρχαιότητες προστατεύονται όπως ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος.
Επίσης η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμφωνεί στη συνέχεια της επένδυσης, αρκεί να διενεργήσει υποβρύχια ανασκαφή σε όλη την παράλια έκταση της επένδυσης και από τα ευρήματα θα καθορίσει την περαιτέρω θέση της.
Από την πλευρά τους, οι δύο διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού στην εισήγησή τους και λαμβάνοντας υπόψη τους τις αποφάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της ΣΟΑ και της περιβαλλοντικής μελέτης, βάζοντας όρους γύρω από τα ορατά αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται εντός της επένδυσης και ζήτησαν να προβλεφθούν ζώνες προστασίας στις συγκεκριμένες θέσεις.
Ακολούθησαν οι απόψεις των επενδυτών της Lamda Development, του ΤΑΙΠΕΔ, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων -που ζητούν την κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης-, τοπικών παραγόντων κ.ά.
«Πρωτοφανή μεθόδευση» καταγγέλλει ο ΣΕΑ
Παράλληλα χθες, Τρίτη, ο Συλλόγος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) προχώρησε σε παναττική απεργία ενάντια το σχέδιο ανάπτυξης του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού. Οι αρχαιολόγοι κατηγορούν, μεταξύ άλλων, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για «πραξικόπημα» καθώς όπως αναφέρουν «παρακάμπτονται ο αρχαιολογικός νόμος και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων».
Η κίνηση του Συλλογού αποτελεί την «πρώτη αντίδραση ενάντια στο πραξικόπημα που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Πολιτισμού από την πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, για την παράκαμψη του Αρχαιολογικού Νόμου και των Εφορειών Αρχαιοτήτων», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου.
Ο ΣΕΑ καταγγέλλει «πρωτοφανή μεθόδευση, χωρίς προηγούμενο στα χρονικά του ΥΠΠΟΑ: η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν εισήχθη ποτέ στο αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση στα Αφάντου Ρόδου, αν και με απαράδεκτη καθυστέρηση, η κήρυξη τελικά πραγματοποιήθηκε. Ενημερώνουμε μάλιστα ότι μετά την κήρυξη το μνημόνιο της επένδυσης με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων βρίσκεται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ για έγκριση».
Τέλος, ο ΣΕΑ, στην ίδια ανακοίνωση, επιτίθεται στη Λυδία Κονιόρδου διότι, όπως αναφέρει, η επένδυση του Ελληνικού είναι η «ίδια επένδυση για την οποία η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου υπέγραψε πραξικοπηματικά, χωρίς σχετική διάταξη νόμου, αναρμοδίως και παρακάμπτοντας κάθε αρμόδια Υπηρεσία, το “Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ”».