«Τον τελευταίο χρόνο έχασαν τη ζωή τους 34 εργαζόμενοι στην καθαριότητα γιατί δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως στόχο έχει την απαξίωση και εν τέλει την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «24/7» ο Ν. Τράκας τόνισε πως πρέπει να γίνει έλεγχος στους μισούς δήμους, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν γίνονται εμβόλια, ούτε έλεγχοι στα οχήματα και εκβιάζουν τους εργαζόμενους για να βγουν για δουλειά χωρίς δελτίο κίνησης, κάτι που σημαίνει χωρίς να έχει γίνει έλεγχος στο απορριμματοφόρο.
«Θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά 3 και 4 φορές για τους πολίτες, ενώ οι ιδιώτες θα ελέγχουν ακόμη και την εκλογή δημάρχου» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη για προνόμια και πλαστές υπερωρίες, είπε ότι στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του τομέα. «Αυτό είναι το όραμά του Βορίδη» είπε και τόνισε ότι μας κατηγορεί αυτός που παίρνει 75 ευρώ σε κάθε επιτροπή που συμμετέχει.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων κάλεσε τον Μ. Βορίδη, να απαντήσει εάν πρέπει να παίρνει κάποιο επίδομα ο εργαζόμενος που κάνει εκταφές ή ο εργαζόμενος στην καθαριότητα και στο πράσινο, που πιάνει σύριγγες και άλλα σκουπίδια.
Μήνυση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα δυστυχήματα εργαζομένων σε δήμους
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων κατέθεσε το πρωί της Τρίτης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, στο διάστημα από τον Ιούλιο 2014 μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2017 σημειώθηκαν 34 θανατηφόρα ατυχήματα και στο διάστημα από τις 4 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι και τον Ιούνιο 2017 έχουν καταγράφηκαν 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα.
Δύο μήνες γεμάτοι θανατηφόρα εργατικά
Δεκάδες εργατικά δυστυχήματα έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες, με εργαζόμενους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή εν ώρα εργασίας. Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας αλλά και σε εταιρείες που παρουσιάζονται ως «επενδυτές» έχουν βρει τραγικό θάνατο, με τις κατά τόπους καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας να μένουν αναπάντητες.
Το τελευταίο διάστημα, τα πιο συχνά εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν σε υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, όπως οι θάνατοι εργαζομένων στο δήμο Ζωγράφου, στον Μαραθώνα και ο τραυματισμός συμβασιούχου του δήμου Θεσσαλονίκης.