Συνολικά υπολογίζεται ότι 612.703 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό, με 5.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται κάθε μέρα κατά μέσο όρο και το μέγεθος της επιδημίας να ξεπερνάει συνεχώς τους υπολογισμούς των διεθνών οργανισμών. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, στα 3.000 καθημερινά, ωστόσο η άνοδος που παρατηρείται σε 12 περιοχές της χώρες δείχνει ότι ο ιός δεν έχει περιοριστεί με επιτυχία.
Στην αρχή της επιδημίας, τον Απρίλιο, ο είχε υπολογίσει ότι στο χειρότερο σενάριο θα προσβληθούν 300.000 άτομα, ανεβάζοντας τον πιθανό αριθμό κρουσμάτων στις 400.000 περίπου τον Ιούνιο. Όπως σημειώνει το Reuters, οι επιδημίες μειώνονται με ρυθμούς αντίστοιχους της έξαρσης τους, κάτι που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι ο διπλάσιος του σημείου κορύφωσης τους.
Αίτια της επιδημίας είναι η κατανάλωση μολυσμένου νερού και τροφής, συνέπεια του τριετούς εμφύλιου πολέμου που έχει καταστρέψει ολοσχερώς τη χώρα. Όπως έχει αναφέρει ο ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι 15,7 εκατ. άνθρωποι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη για την υγιεινή και χωρίς καθαρό νερό.
Ο «άγνωστος πόλεμος» στην Υεμένη
H Υεμένη είναι μία μικρή αραβική χώρα στη δυτική Ασία, έχει πληθυσμό 25 εκατ και συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν. Διεθνείς μελέτες του ΟΗΕ την χαρακτηρίζουν ως τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου και την έβδομη πιο ανασφαλή χώρα στον κόσμο όσον αφορά την τροφή. Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τις αναταραχές που ξεκίνησαν το 2011 και από τότε ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την Υεμένη σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, που περιλαμβάνει ακόμα και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Ωστόσο παρά το μικρό της μέγεθος και τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης, η Υεμένη είναι μία χώρα σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας στην περιοχή. Όπως τονίζει το Wikileaks, καθημερινά μέσω των εδαφών της περνάει το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ από τα λιμάνια της στην Αραβική Θάλασσα περνάει ένα επιπλέον ποσοστό 20% πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Επομένως, το πετρέλαιο είναι η αιτία για την οποία οι δύο αυτές χώρες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του καθεστώτος στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο το Wikileaks διέρρευσε πάνω από 500 απόρρητα έγγραφα από την αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη. Το TPP, ως επίσημος συνεργάτης του Wikileaks, είχε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα πριν από την ημέρα δημοσίευσης τους. Σύμφωνα με τα όσα ήταν μέχρι τότε γνωστά, οι ΗΠΑ προσέφεραν μόνο «πληροφοριακή και λογιστική» βοήθεια στην πρώην κυβέρνηση της Υεμένης. Ωστόσο, τα έγγραφα που δημοσιεύει το Wikileaks αποδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν στρατιωτικά το καθεστώς του Χάντι, παρά τις πενιχρές του επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομία της χώρας.
Μεταξύ των όσων αποκαλύπτουν τα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας, είναι ότι οι ΗΠΑ πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην έκπτωτη κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις των ανταρτών που επαναστάτησαν εναντίον της από το 2011. Το 2015, μία συμμαχία εννέα χωρών της Μέσης Ανατολής, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, εισέβαλαν στη χώρα με σκοπό να επηρεάσουν την έκβαση του εμφυλίου πολέμου υπέρ της προηγούμενης κυβέρνησης. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης των ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο όπλων, ενώ μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι πωλήσεις όπλων και εξοπλισμού σε αυτήν πολλαπλασιάστηκαν.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην Υεμένη όμως δεν είναι μόνο άμεση, με την προμήθεια όπλων στην πρώην κυβέρνηση, αλλά και έμμεση, με το εμπόριο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει πάνω από 10.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, 3.500.000 εκτοπισμένους και περίπου 200.000 πρόσφυγες.