Κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών- μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε επί ένα διήμερο στο Ταλίν στο πλαίσιο της εσθονικής Προεδρίας στην Ένωση, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των χωρών της ΕΕ απέναντι στην Βόρεια Κορέα τον τελευταίο καιρό.

Ειδικότερα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στο συμβούλιο συζητήθηκε η ανάγκη της συμβολής της ΕΕ στην ειρήνη και στη επίτευξη λύσης δύο κρατών, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε αφενός ότι πρέπει «να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη Συρία» και αφετέρου ότι «η ΕΕ θα πρέπει να διατυπώσει μία συνολική άποψη για την περιοχή, σε ζητήματα όπως είναι αυτό της συνοχής της Συρίας και του Ιράκ, καθώς η προστασία των Κούρδων». 

Σχετικά με τις μεθόδους εργασίας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπόκεινται στην πολιτική ευθύνη και να μην έχουν τον πρώτο λόγο οι διάφοροι γραφειοκράτες της Επιτροπής, καθότι δεν μπορούν ζητήματα τα οποία συμφωνούνται σε επίπεδο υπουργών να ανακινούνται και να ξανατίθονται από τη σκοπιά κάποιων γραφειοκρατών της ΕΕ. Όσο δε για τα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά», αναφέροντας και μια σειρά από παραδείγματα που καταδεικνύουν το πώς γίνεται η κατάχρησή τους. 


Οποιαδήποτε μέτρα στη Βενεζουέλα να συνδέονται με διαμεσολαβήσεις

Στο πλαίσιο μιας συζήτησης με επίκεντρο τη Βενεζουέλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνδέονται με διπλωματικές ενέργειες και διαμεσολαβήσεις. Μια θέση που την στήριξε και η Πορτογαλία όπως και άλλες χώρες. 

Τέλος, ο Ν. Κοζιάς ερωτηθείς σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και τις φωνές που υψώνονται υπέρ της διακοπής της, επισήμανε ότι όντως «υπάρχουν φωνές που μιλάνε για διακοπή και φωνές που μιλάνε για αναβολή, αλλά υπάρχει και μία συμφωνία, πως πρέπει να δούμε με σοβαρότητα το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ».