«Στις 21 Αυγούστου η γραμματεία της σχολής του Εθνικού θεάτρου απέστειλε απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα σε υποψήφιο Κωφό, αναφέροντας ότι αποκλείει τη συμμετοχή του στις εισαγωγικές εξετάσεις του με τη δικαιολογία ότι η κατάργηση του 370/1983 δεν ισχύει για τις εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, όπου και παραμένει ο ρατσιστικός θεσμικός αποκλεισμός της “αρτιμέλειας”» κατήγγειλε συγκεκριμένα η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε ανακοίνωση της.
Dimitris Lampropoulos/ThePressProject
Το πρωί της Παρασκευής, 15 Σεπτεμβρίου -την πρώτη ημέρα των εισαγωγικών εξετάσεων- η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία οργάνωσε έξω από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας το δικαίωμα των αναπήρων στις καλλιτεχνικές σπουδές.
«Το πραγματικό κλουβί δεν είναι αυτό εδώ. Το πραγματικό κλουβί είναι οι κλειστές συνειδήσεις μιας αναπηροφοβικής κοινωνίας που βασίζεται σε στερεότυπα για τους ανάπηρους» έλεγαν οι ακτιβιστές στη δράση διαμαρτυρίας τους, ενώ κάποιοι τόνιζαν στο TPP ότι «Είμαστε εδώ, όχι γιατί μας αφορά άμεσα. Δε θέλουμε να γίνουμε εμείς καλλιτέχνες. Είμαστε εδώ για να μη χάνονται τα όνειρα των συναναπήρων μας».
Όπως είχε αναδείξει σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το TPP, στις 9 Φεβρουαρίου 2017, οι ανάπηροι καλλιτέχνες στην Ελλάδα και τα νέα ανάπηρα παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν ηθοποιοί, είχαν έναν σημαντικό λόγο να στήνουν γιορτή, κι αυτός ήταν η απαλοιφή του όρου της «αρτιμέλειας» από το ΠΔ 370/1983 που θέτει τις προϋποθέσεις για τη φοίτηση στις ανώτερες δραματικές σχολές. Όταν, όμως, ένας κωφός έκανε φέτος αίτηση στο κρατικό Εθνικό Θέατρο, η απορριπτική απάντηση έλεγε ότι οι Ανώτερες σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), δηλαδή οι κρατικές σχολές, δεν υπάγονται στο συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα, αλλά λειτουργούν σύμφωνα με το ΠΔ 336/89, στο οποίο υφίσταται ακόμα ο όρος της «αρτιμέλειας», γεγονός που οι ανάπηροι ακτιβιστές καλλιτέχνες θεωρούν ως «ξεκάθαρα θεσμικό ρατσισμό».
«Η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα»
«Η κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι της σχολής του Εθνικού Θέατρου αλλά και του ΥΠΠΟ δεσμευτήκαν ώστε άμεσα να ορισθεί προπαρασκευαστική επιτροπή που θα συνεργαστεί για να παρουσιάσει ένα σχέδιο συνεκπαίδευδευσης για όλους/ες τους/τις υποψήφιους/ες σπουδαστές/τριες ώστε η άρση της αρτιμέλειας να έχει πρακτική και όχι διακηρυκτική μορφή. Η παράσταση διαμαρτυρίας έπιασε τόπο και ελπίζουμε τα όνειρα των ανάπηρων παιδιών που επιθυμούν να μετέχουν στην θεατρική εκπαίδευση να μην ματαιωθούν για άλλη μια φορά», ανακοίνωσε λίγο αργότερα η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία
Η σχετική ανακοίνωση του καλλιτεχνικού καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού, Στάθη Λιβαθινού αναφέρει ότι «καθώς το ζήτημα της εισαγωγής των ΑμεΑ στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, το Εθνικό Θέατρο δεσμεύεται να δεχτεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις του σπουδαστικού έτους 2017-2018 σχετικές αιτήσεις».
Επίσης, το Εθνικό Θέατρο «εκφράζει τη βούλησή του να πρωτοστατήσει στις επικείμενες διαβουλεύσεις μεταξύ της «Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία» και του ΥΠΠΟ, ώστε να συμβάλει, τόσο να διευθετηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, όσο και η επεξεργασία των αναγκαίων λειτουργικών και εκπαιδευτικών προσαρμογών που απαιτούνται για την απρόσκοπτη ένταξη των ΑμεΑ στο πλαίσιο της θεατρικής εκπαίδευσης» προσθέτει ο κ.Λιβαθινός.
Dimitris Lampropoulos/ThePressProject
Τα αιτήματα των καλλιτεχνών είναι συγκεκριμένα:
α) η άμεση κατάργηση του όρου της «αρτιμέλειας» από τις διατάξεις που ορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής στις Ανώτερες σχολές του Εθνικού θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ)
β) η εφαρμογή της άρσης του 370/1983 στις επικείμενες εξετάσεις σε ΟΛΕΣ τις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Όπως αναφέρει, επίσης, στην ανακοίνωση, «η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μπορεί και ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ να αποτελέσει συμβουλευτικό-εποπτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα»:
- προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον
- καθολικής πρόσβασης στο περιεχόμενο ενός καλλιτεχνικού έργου
- πρόσβασης στο περιεχόμενο των σπουδών
- προσαρμογής της εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία με την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη λειτουργία Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης της Κίνησης για άτομα με και χωρίς αναπηρία καθώς και τον από κοινού εκπαιδευτικό ανασχεδιασμό συμπεριληπτικής προσέγγισης σπουδαστών δραματικών σχολών.
Ολόκληρη η αρχική ανακοίνωση – καταγγελία της Κίνησης αναφέρει:
Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στην προγραμματισμένη συνέντευξή της για τις πολιτισμικές δράσεις του 2017 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στις 15/2/2017 καταργήθηκε η αναχρονιστική διάταξη του Π.δ.370/1983 σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης έπρεπε να πληρούν τον όρο της «αρτιμέλειας».
Η άρση του θεσμικού ρατσιστικού όρου χρησιμοποιήθηκε για λόγους επικοινωνίας από πολλά ΜΜΕ με αναφορές στο δικαίωμα φοίτησης των ανάπηρων σπουδαστών/στριών στις Ανώτερες Δραματικές Σχολές και, μάλιστα, οι μνηστήρες του πολιτικού και κοινωνικού αντίκτυπου, πολλοί και πολλές. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία από την πρώτη στιγμή οργάνωσε συζήτηση ανοιχτή για την επόμενη μέρα… για την πρακτική εφαρμογή της άρσης και το “χτίσιμο” των συνθηκών προσβασιμότητας όχι μόνο για το δομημένο περιβάλλον των εξεταστικών κέντρων και των δραματικών σχολών αλλά και για το εκπαιδευτικό πλαίσιο προσέγγισης όλων των υποψηφίων που συμπεριλαμβάνει ΚΑΙ τους/τις ανάπηρους/ες ηθοποιούς.
Το κάλεσμα της υπουργού δεν ήρθε ποτέ σε αντίθεση με τα όσα ο συνεργάτης της δήλωσε διακηρυκτικά στις 21 Φεβρουαρίου του 2017 ενώπιων των ανάπηρων καλλιτεχνών, αλληλέγγυων ηθοποιών, εκπροσώπων του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), όπως οι Δημήτρης Αντωνιάδης και Ήρα Ρόκου αλλά και πλήθος κόσμου.Στις 21 Αυγούστου η γραμματεία της σχολής του Εθνικού θεάτρου απέστειλε απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα σε υποψήφιο Κωφό αναφέροντας ότι αποκλείει τη συμμετοχή του στις εισαγωγικές εξετάσεις του με τη δικαιολογία ότι η κατάργηση του 370/1983 δεν ισχύει για τις εξετάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ όπου και παραμένει ο ρατσιστικός θεσμικός αποκλεισμός της «αρτιμέλειας».
Αν δεν μπορούν οι ανάπηρες/οι να συμμετέχουν ισότιμα στην διαδικασία των εξετάσεων ΔΕΝ μπορεί να δώσει εξετάσεις ΚΑΝΕΝΑΣ και ΚΑΜΙΑ
ΩΣ ΕΔΩ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑΣήμερα, 15 Σεπτεμβρίου 2017, έξω από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώτη ημέρα των εξετάσεων, προβαίνουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας διεκδικώντας το αυτονόητο:
α) την άμεση κατάργηση του όρου της «αρτιμέλειας» από τις διατάξεις που ορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής στις Ανώτερες σχολές του Εθνικού θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ)
β) την εφαρμογή της άρσης του 370/1983 στις επικείμενες εξετάσεις σε ΟΛΕΣ τις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ όλα εκείνα τα απαραίτητα, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να συνυπάρχουν ανεμπόδιστα στο σανίδι είτε ως εκπαιδευόμενοι/ες ηθοποιοί είτε ως επαγγελματίες ηθοποιοί που θα δουλεύουν σε ένα θέατρο.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μια σχολή μικτή – όχι αναπήρων – διότι είμαστε ενάντια στην περιθωριοποίηση των γκέτο.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ώστε μέσα από τη διάδραση αναπήρων και μη, οι ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕς να συνεκπαιδεύονται, διότι αυτή η διαδικασία εμπλουτίζει τη θεατρική μας εκπαίδευση και την κάνει πλουραλιστική ΜΕ ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ στο σύνολο της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μπορεί και ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ να αποτελέσει συμβουλευτικό-εποπτικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα:
– προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον
– καθολικής πρόσβασης στο περιεχόμενο ενός καλλιτεχνικού έργου
– πρόσβασης στο περιεχόμενο των σπουδών
– προσαρμογής της εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία με την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη λειτουργία Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης της Κίνησης για άτομα με και χωρίς αναπηρία καθώς και τον από κοινού εκπαιδευτικό ανασχεδιασμό συμπεριληπτικής προσέγγισης σπουδαστών δραματικών σχολών.
Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία“Ο/η καλλιτέχνης με ή χωρίς αναπηρία οφείλει να μην επιτρέπει στο κτήνος να τον κατακρεουργήσει αλλά να βρίσκει τρόπους για να το δαμάσει.”
Dimitris Lampropoulos/ThePressProject