Η προτεραιότητα της Τουρκίας φαίνεται να μην είναι το Κυπριακό, «καθώς υπάρχουν άλλα θέματα που την απασχολούν», υποστήριξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με την πορεία που βρίσκεται το Κυπριακό, ενώ δεν απέκλεισε μία νέα προσπάθεια «εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη και όταν εκδηλώσει θέσεις που να επιτρέπουν κάτι τέτοιο», χαρακτηρίζοντας την ωστόσο ανέτοιμη.
Aris Oikonomou/SOOC
Απολογισμό των επαφών, που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, έκανε με δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Αφού σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπήρξαν πέντε σημαντικές (με γγ του ΟΗΕ, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, πρωθυπουργό Βρετανίας, υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας) συναντήσεις σε σχέση με το Κυπριακό, επισήμανε ότι προκύπτουν δύο δεδομένα.
Προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών
Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη το πρώτο αφορά στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. «Υπάρχει η ταύτιση για την ανάγκη προετοιμασίας μιας νέας προσπάθειας, αφού αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών», αναφέρει. Είναι κάτι που προκύπτει από τις συναντήσεις και «φαίνεται να μεταφέρθηκε και από τον πρόεδρο Ερντογάν σε συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε.
Το δεύτερο, σύμφωνα πάντα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ότι «οι δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά από το Crans – Montana από την Τουρκία περί σχεδίου Β' ή Γ' σχετικά με τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης φαίνεται – πάντοτε σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαμε – να απομακρύνεται ως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης, αφού κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εφικτό».
Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Ν. Χριστοδουλίδης, η προτεραιότητα της Τουρκίας φαίνεται να μην είναι το Κυπριακό, καθώς υπάρχουν άλλα θέματα που την απασχολούν. Παράλληλα, επισήμανε ότι «πρόκειται για περιφερειακές εξελίξεις, που θα ακολουθήσουν το δημοψήφισμα στο Βόρειο Ιράκ, το θέμα της Συρίας, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, που σίγουρα επηρεάζεται και από την μετεκλογική κατάσταση στην Γερμανία και τις επικείμενες εκλογές στην Αυστρία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου αποσαφήνισε ότι από τους συνομιλητές τού προέδρου Αναστασιάδη «δεν έγινε επίκληση των προεδρικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2018 ως εμπόδιο για την επανέναρξη των συνομιλιών».
Κοινή προσέγγιση Αθήνας – Λευκωσίας
Αναφορικά με το άτυπο έγγραφο του γγ του ΟΗΕ για ζητήματα του μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης εξήγησε ότι: «Υπάρχουν πτυχές που μας ικανοποιούν και άλλες που δεν μας ικανοποιούν. Γενικά, η προσέγγιση Αθήνας και Λευκωσίας, επί του συγκεκριμένου εγγράφου κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο».
Τέλος, δεν απέκλεισε μια νέα προσπάθεια για το Κυπριακό να εκδηλωθεί, εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη και όταν εκδηλώσει θέσεις που να επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι, δηλώνει, όποτε αρχίσει αυτή η προσπάθεια να έχει προηγηθεί τέτοια προεργασία, που να είναι εφικτό να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια νέας αποτυχίας σε καμιά απολύτως περίπτωση».