Η σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου γίνεται ώστε να εγκριθούν όλα τα μέτρα που ζητεί η τρόικα προκειμένου να πάει «καλά» το PSI, να υπογραφεί το νέο μνημόνιο και η Ελλάδα να αποφύγει σε αυτή τη χρονική φάση μια επίσημη χρεοκοπία.
 
Η τρόικα ζητάει πολλά: Ζητάει να ψηφιστούν τα πάντα εδώ και τώρα. Το αν είναι «μπλόφα», ώστε να ψηφιστούν έστω το δυνατό περισσότερα, αλλά να έχει να καμαρώνει και η κυβέρνηση ότι κάτι περιέσωσε, θα φανεί σύντομα.
 
Όπως επίσης θα φανεί και το εάν, ζητώντας η τρόικα αποφάσεις που το επόμενο διάστημα θα προκαλέσουν πρωτόγνωρες κοινωνικές αντιδράσεις, στην πραγματικότητα εξωθεί την Ελλάδα στη χρεοκοπία, αφού τα μέτρα αυτά πιθανότατα δεν θα περάσουν. Αν και αυτή η Βουλή έχει δείξει ότι δεν κωλύεται να ψηφίσει μέτρα, κάθε φορά που θεωρεί ότι «μας σώζει».
 
Παπανδρέου: Ναι σε όλα, αλλά…
 
Με βάση πληροφορίες του «Βήματος», Παπανδρέου θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη λογική ότι το νέο μνημόνιο είναι η κρισιμότερη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί στη χώρα και υπ' αυτήν την έννοια ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συναινέσει σε επώδυνες αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλάσσεται ένα στοιχειώδες δίκτυο προστασίας των εργαζομένων και η αποφυγή μετακύλισης των βαρών των τραπεζών στους πολίτες.

Το τελευταίο στοιχείο περιγράφει και τις δυνατότητες ελιγμών του κ. Παπανδρέου, προκειμένου να μην φανεί ότι υποχωρεί σε αποφάσεις τις οποίες ο ίδιος έχει αναγάγει σε πολιτική του σημαία τους τελευταίους μήνες.
 
Σαμαράς: Εγώ έχω πιο πολλές κόκκινες γραμμές
 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν προσέρχεται, με βάσει τις πληροφορίες που είχε έως αργά το βράδυ στη διάθεσή του «Το Βήμα»- με τη λογική της ρήξης. Παρά τις έντονες αντιμνημονιακές φωνές που κυριαρχούν στην Κ.Ο. της Ν.Δ., ο κ. Αντ. Σαμαράςθεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συμφωνία και με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο PSI και το νέο δάνειο.

Βέβαια, υπάρχει η μεγάλη πίεση από τους ψηφοφόρους και την κομματική βάση που δυσανασχετεί και διακρίνει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές». Είναι ενδεικτικό, ότι χθες, δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που ανήκουν στην τάση της λαϊκής δεξιάς, με επιστολή τους ζητούν από τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρ. Λυκουρέντζο να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Επιτροπή με θέμα την δανειακή σύμβαση και την πορεία προς τις εκλογές.

Αν και το μείζον θέμα στην παρούσα φάση και στη σημερινή σύσκεψη είναι το μισθολογικό κόστος και οι επικουρικές συντάξεις, εντούτοις, αναγνωρίζουν έμπειρα στελέχη το πρόβλημα που υπάρχει για τη Ν.Δ.: οι έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν οι πιστωτές.