Τις φωνές τους ένωσαν εκατοντάδες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα με παράλληλες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου με κεντρικό σύνθημα «Έκτρωση-οι γυναίκες αποφασίζουν». «Τελευταία έχουν καταγραφεί περιστατικά, όπου γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αρνούνται να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, είτε προβάλλοντας ζητήματα συνείδησης, όπως στη Σάμο και τη Λάρισα, είτε λόγω φόρτου εργασίας», σημείωσαν, μεταξύ άλλων, φεμινιστικές οργανώσεις κατά την συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα το απόγευμα της Πέμπτης.
Nikos Libertas / SOOC
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν οργανώσεις φεμινιστικές και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για το «Δικαίωμα στην Έκτρωση», παράλληλα με κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Οι διαδηλωτές διεκδίκησαν καθολική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, πληροφόρηση για την αντισύλληψη και δημόσια και ασφαλή πρόσβαση στην άμβλωση.
«Γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αρνούνται να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης»
Η Σίσσυ Βωβού και η Στέλλα Σάμου, από την ομάδα «Μωβ», δήλωσαν μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «τελευταία έχουν καταγραφεί περιστατικά, όπου γιατροί δημόσιων νοσοκομείων αρνούνται να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης, είτε προβάλλοντας ζητήματα συνείδησης, όπως στη Σάμο και τη Λάρισα, είτε λόγω «φόρτου εργασίας» όπως συνέβη στην Κρήτη, αναγκάζοντας έτσι τις γυναίκες να επισκεφθούν ιδιωτικές κλινικές. Αναιρείται έτσι, το κατοχυρωμένο με νόμο δικαίωμα της άμβλωσης».
Στη συνέχεια πρόσθεσαν ότι τα περισσότερα περιστατικά αμβλώσεων καταγράφονται σε κοπέλες σχολικής ηλικίας, γεγονός, που αναδεικνύει έλλειψη ενημέρωσης, και πως οι οργανώσεις θα καταθέσουν ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες δομές, όπου οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, θα μαθαίνουν για το σώμα τους και τρόπους αντισύλληψης, ώστε να προλαμβάνονται οι εκτρώσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι πάγιο αίτημα των οργανώσεων αποτελεί το να επιτρέπεται, τουλάχιστον σε γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι τοξικομανείς, να προχωρούν σε διακοπή κύησης και πέραν των τριών μηνών -στους οποίους αναφέρεται έως τώρα ο νόμος-, χωρίς να συντρέχει άλλος ειδικός λόγος.
Από το Σύνταγμα έως τις Βρυξέλλες
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλών Αμβλώσεων μια συλλογικότητα οργανώσεων που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών κάλεσε σε δράσεις και την υπογραφή μιας αίτησης, η οποία δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα διαδήλωση στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να απαιτήσουμε από τις εθνικές μας κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διασφαλίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους όπως επιθυμούν, να ζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους, να αποφασίζουν αν θέλουν ή όχι να κάνουν παιδί», τονίζεται στην ανακοίνωση της συλλογικότητας, η οποία δηλώνει «αλληλέγγυα με τις γυναίκες που εμποδίζονται».
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ιρλανδία, ανακοινώθηκε ότι την άνοιξη του 2018 θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις, που τώρα είναι παράνομες εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.
Εκτός από την Ιρλανδία, οι εκτρώσεις απαγορεύονται στη Μάλτα και την Κύπρο. Στην Πολωνία επιτρέπονται μόνο στην περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή μη αναστρέψιμης βλάβης του εμβρύου.