Διπλωματικές πηγές, λέει ο συνάδελφος Γ. Αγγέλης, επιβεβαίωσαν οτι δύο εκ των υπουργών της “ομάδας των τεσσάρων” ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντι στον ελληνα  Υπ. Οικονομικών αμφισβητώντας το αν ο ίδιος ενημερώνει επαρκώς τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα και την Κυβέρνηση για την σοβαρότητα της κατάστασης και για το ότι “η Άθήνα δεν μπορεί να βασιζεται πλέον οτι μία χρεοκοπία στην Ελλάδα είναι αδιανόητη για την Ευρωζώνη…”.

Μιλώντας στο “capital.gr” oι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν οτι η ενημέρωση που ειχαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup από την τρόικα είναι οτι με δυσκολια κατάφεραν και μόνο τις τελευταίες ημέρες να συναντήσουν τον υπ. οικονομικών και τους αρμοδιους υπουργούς “οι οποίοι ήταν περισσότερο απασχολημένοι με τις εξελίξεις στο πασόκ παρά την τύχη της διαπραγμάτευσης”.

Οι αναφορές αυτές της τρόικα φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει ένα φαυλο κύκλο δυσπιστίας μεταξύ των υπουργων οικονομικών και της ελληνικής πλευράς ο ο οποιος δύσκολα πλέον μπορει να σπάσει στο ίδιο επιπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Eurogroup.

Για τον λόγο αυτό εκτιμούν οτι το οποιοδήποτε βήμα από τούδε και στο εξής και σε συνάρτηση πάντα με τις αποφάσεις της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους τρείς αρχηγούς, μπορει να βρεί διέξοδο μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυρίως με τους πολιτικούς ηγέτες της “ομάδας των τεσσάρων”.

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της καταστασης που έχει δημιουργηθεί είναι οτι η τρόικα απαιτεί πλέον να έχουν υλοποιηθεί όλες οι αποφάσεις του προμνημονίου πρίν από την ημερομηνια της 13ης Φεβρουαριου οπότε και θα πρέπει σύμφωνα με το πρόγραμμμα να κοινοποιηθεί η πρόσκληση προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI το οποίο σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί. Διαφορετικά δεν δρομολογείται το PSI…

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

«Καμία επαφή με την πραγματικότητα» δεν έχουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Reuters για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, φέρεται να δήλωσε ο J.C. Juncker, με τον οποίο επικοινώνησε το ελληνικό υπουργείο με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του πρακτορείου ανέφερε επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «είναι πολύ απασχολημένος με την εκστρατεία του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και για αυτό δεν είναι διαθέσιμος ώστε να συναντηθεί με τα στελέχη της Τρόικας».

Σε επιστολή του προς το πρακτορείο Reuters το ελληνικό υπουργείο τονίζει ότι η ανώνυμη αυτή πηγή είναι «γελοία αν όχι ύποπτη, για όλους αυτούς που έχουν μια βασική γνώση του καθημερινού προγράμματος του υπουργού και τις μακρές συναντήσεις του με την τρόικα, τις επαφές του με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των οργανισμών που συμμετέχουν στην τρόικα, τις συνεχείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τις τηλεδιασκέψεις, τις αλλεπάλληλες επαφές με το IIF για το PSI και γενικώς την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλεται 24 ώρες το 24ωρο από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής των Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker για να τον πληροφορήσει για το δημοσίευμα του Reuters. Ο κ. Juncker εξουσιοδότησε τον Έλληνα υπουργό να δηλώσει πως αυτό το δημοσίευμα δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα».

Η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών, όπως εστάλη στο πρακτορείο Reuters:
Greek MinFin refutes Reuters’ unnamed source. The report “is out of touch with reality,” Juncker says

The Press Office of the Greek Ministry of Finance released the following statement:

One of today’s Reuters reports includes a quote –unnamed of course- of a Eurozone official who is reportedly saying that the Greek Finance Minister “is very hard to get hold of because he is very busy campaigning for the leadership of PASOK, so he is not available to meet with Troika members.”

This anonymous quote seems ridiculous if not suspicious to all those who have a basic knowledge of the Finance Minister’s daily schedule of long meetings with the troika representatives, his constant contacts with his counterparts and heads of institutions involved in the troika, the continuous working meetings with the Prime Minister, the teleconferences, the successive contacts with the IIF for the PSI and generally the superhuman efforts made 24 hours a day by a small group of people led by the Greek Minister of Finance.

The Deputy Prime Minister and Finance Minister Evangelos Venizelos has contacted the Eurogroup President and Prime Minister of Luxembourg Mr. J. C. Juncker to inform him on the Reuters story. Mr. Juncker authorized Mr. Venizelos to state that this report is out of touch with reality.