Σύμφωνα με τις καταληκτικές αποφάσεις κυβέρνησης και τρόικα φαίνεται ότι επιλέγεται ένα μείγμα μετατρέψιμων ομολόγων πενταετούς διάρκειας, κοινές μετοχές και ειδικές κοινές μετοχές άνευ ψήφου (για τις οποίες θα υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση) για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το μείγμα αυτό θα είναι διαφορετικό για κάθε τράπεζα αφού θα συναρτάται με την τρέχουσα κεφαλαιακή τους επάρκεια η οποία αντανακλά το επίπεδο βιωσιμότητάς που έχει πετύχει με τα δικά της μέσα.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά την συνάντησή του με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά “λιτή” αλλά καταγράφει τα δύο βασικά στοιχεία από τα οποία θα εξαρτηθεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης της κάθε τράπεζας ξεχωριστά, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί μετά το “κούρεμα” των κρατικών ομολόγων και τις επιπρόσθετες λόγω της BlackRock απαιτήσεις προβλέψεων.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η συμφωνία προβλέπει: “Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους”.

Παρ΄ όλα αυτά πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η συμφωνία για το PSI αν και έχει ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο δεν πρόκειται να ανακοινωθεί αν προηγουμένως δεν δρομολογηθούν από την πλευρά της κυβέρνησης -και συγκεκριμένα πριν από την 13η Φεβρουαρίου- όλες οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν το νέο Μνημόνιο “υλοποιήσιμο”.

Όσον αφορά την συμβολή του επίσημου τομέα (OSI) στην συμφωνία για το PSI, αυτή έχει δρομολογηθεί -όπως επιβεβαιώνεται με ρεπορτάζ του “Κεφαλαίου” το Σάββατο- και προβλέπει την παράλληλη συμμετοχή του συστήματος κεντρικών τραπεζών με τρόπο που δεν προκαλεί ζημίες στον ισολογισμό τους.

Η “συμβολή” αυτή πάντως ενδέχεται τελικά να προκαλέσει τροποποιήσεις σε ορισμένα σημεία στην “τεχνική συμφωνία” που έχει επιτευχθεί  για το PSI, αυξάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το “κόστος” συμμετοχής κάποιων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ομίλων.