«Πριν ξαναρχίσουμε οποιεσδήποτε συνομιλίες, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει μερικές αποφάσεις» δήλωσε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», υψηλόβαθμο στέλεχος χώρας της ευρωζώνης. Αποφάσεις, που σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορούν τον εργασιακό και φορολογικό τομέα και «σκοντάφτουν» μέχρι τώρα στις επιφυλάξεις των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

Συναγερμό κτυπούν και οι online εκδόσεις άλλων μεγάλων μέσων ενημέρωσης. «Οι ευρωδιασώστες εφαρμόζουν στην Ελλάδα ασφυκτική λαβή» τιτλοφορεί χαρακτηριστικά το περιοδικό «Der Spiegel». Και η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» συνοδεύει σχετικό ρεπορτάζ με μια φωτογραφία, που δείχνει τον ουρανό πάνω από τον Παρθενώνα να σχίζεται από μια αστραπή.

Το κατά πόσο το τελεσίγραφο θα μπει όντως σε εφαρμογή, είναι ωστόσο πολύ αμφίβολο. Παρόμοια εκβιαστική τακτική, που αποβλέπει στην απόσπαση των μέγιστων δυνατών παραχωρήσεων από την Αθήνα, είχαν εφαρμόσει οι δανειστές και σε προηγούμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις – χωρίς τελικά να διακόψουν τη συμφωνηθείσα βοήθεια.

Το «νέο» στην προκειμένη περίπτωση είναι, πρώτον, η επιτακτική μορφή που παίρνει η πίεση («τελεσίγραφο») και δεύτερον, οι απειλητικοί τόνοι στις δηλώσεις ακόμα και μέχρι τώρα μάλλον μετριοπαθών πολιτικών, όπως ο πρόεδρος της Eurogroup και «μεγάλος φιλέλληνας» όπως τον είχε αποκαλέσει ο Ευάγγγελος Βενιζέλος, Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ.

Ο τελευταίος επανέλαβε τη νύχτα της Κυριακής στη γερμανική τηλεόραση εκείνο που είχε διαμηνύσει την προηγούμενη ημέρα σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel»: Ότι αν η τρόικα διαπιστώσει, «ότι δεν πάει τίποτα καλά στην Ελλάδα», οι δανειστές δεν πρόκειται να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη τους.

Το πιθανότερο είναι λοιπόν, ότι η τρόικα θα συνεχίσει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι και τις επόμενες ημέρες – ίσως και πολύ μετά την Τετάρτη – με στόχο να καταπατήσει τη μια, ή την άλλη «κόκκινη γραμμή» των κυβερνητικών κομμάτων. Χωρίς να αποβλέπει πραγματικά στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, αφού αυτό θα έβαζε σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη της ευρωζώνης. Αλλά ξέροντας, ότι ο χρόνος δουλεύει αποκλειστικά προς το συμφέρον της.