Το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής απάλλαξε από τις κατηγορίες 17 κατοίκους της Ιερισσού, κάνοντας επίκληση στον νόμο 4411/2016 και παύοντας την εις βάρος τους δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελληματικού αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών που τους καταλογίζονταν.

Οι κάτοικοι κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισόδια με την αστυνομία τον Μάρτιο του 2013, κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της εξόρυξης χρυσού. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην Ιερισσό, στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που προηγήθηκε – έναν μήνα νωρίτερα – στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Ωστόσο, η δικαστική περιπέτεια συνεχίζεται για ακόμα πέντε μάρτυρες της Ιερισσού. Θα δικαστούν στις 30 Ιανουαρίου 2018 για τις υπόλοιπες κατηγορίες (κατά περίπτωση αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση σωματικής βλάβης), καθώς το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας δυο μαρτύρων κατηγορίας.

Την Τσικνοπέμπτη του 2013 (7 Μαρτίου) οι κάτοικοι της Ιερισσού δέχτηκαν επίθεση  από δυνάμεις των ΜΑΤ και βαριά οπλισμένους άνδρες των ΕΚΑΜ, που έπνιξαν το χωριό με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, ενώ πραγατοποίησαν ανεξέλεγκτα έρευνες στα σπίτια των κατοίκων, προκαλώντας τότε κοινωνική κατακραυγή. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν τότε οι κάτοικοι και επιβεβαιώνεται από τα video, τα ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα ακόμα και σε σχολείο.

Η Τσικνοπέμπτη του 2013 στην Ιερισσό αποτέλεσε την έμπνευση για το τραγούδι «Μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ» των «Υπεραστικών». Στο ξεκίνημα του, ακούγεται η φωνή μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που φωνάζει στις δυνάμεις των ΜΑΤ που ετοιμάζονται να μπουν στην Ιερισσό. Από τις Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού έχει γίνει κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σπετεμβρίου 21 κάτοικοι της Ιερισσού κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για τη συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, τον Μάρτιο του 2012.«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργον οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή» ανέφερε τότε η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, λίγο πριν κάνει γνωστή την αθωωτική απόφαση. Οι διώξεις των κατοίκων ασκήθηκαν μετά από μηνύσεις του πρώην δημάρχου, Χρήστου Πάχτα, οποίος όμως στο δικαστήριο δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορουμένους, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα ονόματα των διωκόμενων του έγιναν γνωστά από τρίτους.

Σε προηγούμενη δίκη όμως, για διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαρτίου 2012, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή σε τέσσερις πολίτες-μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική


Αναπτυξιακό συνέδριο με «πλατινένιο χορηγό»

Την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι της Χαλκιδικής οδηγούνται στα δικαστήρια, σε αλλεπάλληλες δίκες με περίπου 500 συνολικά δικώμενους, η «Ελληνικός Χρυσός» εμφανίζεται ως «πλατινένιος χορηγός» του «1ου αναπτυξιακού συνεδρίου» της Χαλκιδικής, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου στα Μουδανιά.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του συνεδρίου, στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο» θα συμμετέχουν όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης (Υπουργεία, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Διαχειριστικές Αρχές του ΕΣΠΑ, οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας, Ευρωπαϊκοί φορείς, Δήμοι, κλπ) αλλά και του Επιχειρηματικού Κόσμου (Επιχειρηματίες, Πολυεθνικές Εταιρείες, Οργανισμός Τουρισμού, Ομοσπονδία  Εμπόρων, Διήμερη Επιμελητήρια, κλπ).

Το συνέδριο διοργανώνεται από την «Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής» (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ.) και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, Στέλιο Νικητόπουλο, στην εταιρεία συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με μικρότερα ποσοστά οι τοπικοί δήμοι (Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας, Αριστοτέλη, Σιθωνίας, Κασσάνδρας) αλλά και αγροτικοί, δασικοί και ξενοδοχειακοί συνεταιρισμοί.