«Ο ΕΔΟΕΑΠ πεθαίνει μέρα με τη μέρα. Συνάδελφοι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους»
Η Αφροδίτη Υψηλάντη είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος που έχει εργαστεί στην ΕΡΤ, στο MEGA, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash κ.ά. Σήμερα, 23 Οκτωβρίου, διανύει τη 13η μέρα απεργίας πείνας μαζί με τη δημοσιογράφο Τζώρτζια Κοντράρου, ενώ οι συνάδελφοί τους Μαρία Βήχου και Ελένη Αδριανού βρίσκονται στην 11η ημέρα απεργίας πείνας με αίτημά τους «να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης) και η υγεία μας».
«Αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία πείνας γιατί πέρα από το επικουρικό, μας κλέβουν και την υγεία μας. Εμείς είχαμε αγγελιόσημο που το κατήργησαν πριν ένα χρόνο για να αντικατασταθεί αυτός ο πόρος, αλλά δεν το αντικατέστησαν ποτέ ως όφειλαν. Ο ΕΔΟΕΑΠ πεθαίνει μέρα με τη μέρα και συνάδελφοι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Τα περισσότερα νοσοκομεία δε μας δέχονται γιατί χρωστάμε, μας έχουν κάνει μέχρι και κατάσχεση στα κτίριά μας. Και να τονίσουμε ότι το ταμείο μας ήταν ένα ταμείο που δεν εξαρτιόταν από την κυβέρνηση, οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν πλήρωναν για εμάς. Εμείς οι ίδιοι πληρώναμε το ταμείο μας για τη σύνταξη και την υγεία μας και στο ταμείο είναι ασφαλισμένοι 17.000 άνθρωποι με τις οικογένειές τους» λέει η απεργός πείνας Αφροδίτη Υψηλάντη, την οποία συνάντησε το TPP έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στην Ακαδημίας 20. Μια μέρα μετά τη νοσηλεία της για οξεία βρογχίτιδα, θα κοιμηθεί στο αντίσκηνο έξω από την ΕΣΗΕΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το 2012, με το PSI έγινε κούρεμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο πλαίσιο των μνημονίων και ξεκίνησε η κατακρήμνιση του ΕΔΟΕΑΠ -«ενός παραδεκτά καλού ταμείου»-, ενώ σύμφωνα με την κ. Υψηλάντη ούτε η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ούτε της ΕΣΗΕΑ αντέδρασαν τότε όπως έπρεπε.
Απεργοί πείνας και αλληλέγγυοι συνάδελφοι έξω από την ΕΣΗΕΑ.
Το αγγελιόσημο ήταν ένα τέλος το οποίο επιβαλλόταν στις διαφημίσεις που καταχωρούνταν στα έντυπα και μεταδίδονταν από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και πήγαινε υπέρ των ταμείων των εργαζομένων στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα υπολογιζόταν ως εξής:
- 20% για διαφημίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης
- 16% για διαφημίσεις στις ημερήσιες (μόνο) εφημερίδες της Θεσσαλονίκης
- 21,5% για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση
Ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Θοδωρής Βαρίκος, ήταν ο πρώτος που κάθισε έξω από τον ΕΦΚΑ στις 5 Οκτωβρίου, ξεκινώντας την απεργία πείνας. «Δεν αντέχω άλλο τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Μας διαλύουν, μας εξοντώνουν. Να πληρώσουν οι εργοδότες ως οφείλουν. Τέρμα τα παιχνίδια τους» ήταν το μήνυμά του, γνωρίζοντας ήδη από τη συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ πως ο ΕΦΚΑ δεν πληρώνει στο ταμείο των ΜΜΕ 700 χιλιάδες ευρώ, συν 60 εκατομμύρια που αποτελούν χρωστούμενα από αγγελιόσημο προηγούμενου έτους, επειδή θέλει να προσημειώσει τα κτίρια του οργανισμού. (Ο κ. Βαρίκος διέκοψε την απεργία πείνας μετά από μερικές μέρες για λόγους υγείας.)
«Γιατί δε λέμε “κάτω τα μολύβια”; Από εμάς δεν εξαρτώνται οι εργοδότες; Αλλά ποιος θα τα βάλει με τον Αλαφούζο ή τον Μαρινάκη;»
Το θέμα της απεργίας πείνας και του ΕΔΟΕΑΠ δεν καλύπτεται ιδιαίτερα αυτές τις μέρες από τα ΜΜΕ παρότι θίγει άμεσα τους συντάκτες και το προσωπικό ημερήσιου Τύπου Αθήνας και Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ). «Φοβούνται. Ποιος θα τα βάλει με τον Αλαφούζο ή τον Μαρινάκη; Εγώ μίλησα με συναδέλφους από μεγάλη οικονομική εφημερίδα και τους παρακάλεσα να γράψουν δυο-τρεις γραμμές. Μου απάντησαν, “Εμείς να γράψουμε, αλλά θα μας το περάσει το θέμα ο αρχισυντάκτης; Θα μας το περάσει ο διευθυντής;” Είναι τραγικό όλο αυτό» λέει η κ. Υψηλάντη. «Αλλά, αν εμείς πούμε όλοι μαζί “κάτω τα μολύβια”, τι εφημερίδα θα βγάλουν; Από εμάς δεν εξαρτώνται οι εργοδότες; Αλλά οι διοικήσεις είτε είναι του ΕΔΟΕΑΠ είτε της ΕΣΗΕΑ κάνουν ό,τι θέλει η κυβέρνηση. Γιατί τώρα να κάνουμε 48ωρη απεργία και όχι απεργία διαρκείας; Εμείς μέχρι τότε θα είμαστε εδώ, κι ας μας πάνε στο νοσοκομείο.»
Έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ, συμβολικά οι απεργοί πείνας έχουν κρεμάσει πληκτρολόγια υπολογιστών. Σαν μικρή ειρωνεία, όμως, οι εργαζόμενοι στα ειδησεογραφικά site δεν δικαιούνταν να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ και κατ' επέκταση να μπουν στο ταμείο των δημοσιογράφων, τον ΕΔΟΕΑΠ, μέχρι την -κατά μερικά χρόνια αργοπορημένη- απόφαση της Ένωσης Συντακτών που ελήφθη φέτος τον Σεπτέμβριο και δίνει πλέον το παραπάνω δικαίωμα στους εργαζομένους του ίντερνετ. Η κ. Υψηλάντη σχολιάζει σχετικά, ότι «Τώρα που ζορίζονται, τώρα έδωσαν το δικαίωμα σε όσους εργάζονται με σύμβαση στο ίντερνετ (και όχι με μπλοκάκι) να μπουν. Αλλά τι ασφαλιστική εισφορά να πάρει το ταμείο από τους νέους που πληρώνονται πλέον με 400 ευρώ;».
Ενόσω η ενημέρωση παγώνει, κάποιοι φίλοι στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης μέσω Facebook στις απεργούς πείνας, αλλά πολύ λίγοι είναι αυτοί που περνούν από την ΕΣΗΕΑ για στήριξη. Η συνταξιούχος δημοσιογράφος κλείνοντας, λέει στο TPP: «Είμαι απογοητευμένη, αλλά κι αν ο αγώνας μας δεν αξίζει για κάποιους, για εμάς αξίζει ηθικά. Και για εμάς και για τους νέους που έρχονται».
Σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Η εποχή του τζάμπα τελείωσε. Βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα» της Μαρίας Αντωνιάδου και του Σταύρου Καπάκου, προέδρου και γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ αντίστοιχα, οι προτάσεις του σωματείου που κατατέθηκαν στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση στις 24 Ιουλίου και τη διμερή με την κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:
1. ΕΝΙΑΙΟΣ-ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΕΔΟΕΑΠ: Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με τους εργαζόμενους στα όλα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζόμενους στον περιοδικό τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του Διαδικτύου (θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).
2. ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Εργοδοτών 6-8% ( αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6%, και συνταξιούχων 6%.
ΣΥΝΟΛΟ 12-14%, πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.
3.ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ: 5% σε όλες τις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες, δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.
Προσδοκώμενα ΕΣΟΔΑ: περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το Ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια ότι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη από τα έξοδα των εταιριών, που διαφημίζονται σε μέσα που δεν είναι αναγνωρισμένα (μητρώο, ΕΣΡ) για να κτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους
4. ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΕΔΟΕΑΠ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ:
Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ, και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές, που έχουν οι ασφαλισμένοι όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό Όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.5. ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης, που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ.
6. ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ:
Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.7. ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιοσήμου. Προσδοκώμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έσοδα πάνω από 50-55 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο στηρίζεται άλλα και ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
*Υ.Γ. Ας είμαστε ρεαλιστές. Παρά την προκηρυγμένη 48ωρη απεργία των δημοσιογραφικών Ενώσεων, η χώρα θα έχει μερική ειδησεογραφική κάλυψη. Και φυσικά δε θα είναι η πρώτη φορά. Το TPP, όπως και αρκετά (ελπίζουμε) άλλα ΜΜΕ, κάνουν σήμερα και αύριο το αυτονόητο, όπως κάναμε πάντα, ακόμα και όταν δε γινόμασταν δεκτοί από την ΕΣΗΕΑ. Οι υπόλοιποι; Γιατί είναι κι αυτό ένα μέρος του προβλήματος…