Όπως είπε η υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, υπάρχει συνολικότερα ένα θετικό κλίμα, «το οποίο αιτιολογείται και στη βάση των θετικών δεδομένων που έχουμε για την ελληνική οικονομία, στο ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους που τίθενται από το πρόγραμμα, οφείλεται, όμως και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο πρωθυπουργός σε κεντρικό επίπεδο και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη».
Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει η συμφωνία σε ό,τι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ. Όπως τόνισε, έχουν συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι, που είναι κούρεμα προσαυξήσεων της τάξης του 80%, η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις και το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε έναν λόγο του συνολικού χρέους προς το εισόδημα. «Ένας μεγάλος όγκος οφειλετών στα ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.
Αναφορικά με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αυτοί που θα μπορούν να υπαχθούν, θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι) είτε χρωστούν λιγότερα από 20.000 είτε χρωστούν περίπου το 85% στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά Ταμεία. «Αυτοί θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζουμε, με την υπουργική απόφαση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία» συμπλήρωσε η ίδια.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως υπογράμμισε, «αν έχουμε εμπόρους οι οποίοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ, θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δύσκολα, ένας οφειλέτης που δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση».
Παράλληλα, η Ε. Αχτσιόγλου είπε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε η αλλαγή στην απαρτία που απαιτείται, για να ληφθεί απόφαση για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σήμερα, όπως ανέφερε, προβλέπεται ότι σε μία γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, πλέον θα είναι το ένα δεύτερο. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο- ούτε στους χρόνους προκήρυξης των απεργιών ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.
Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου, θετική εξέλιξη υπήρξε και στο θέμα των συντάξεων χηρείας.
Συγκεκριμένα, για τις συντάξεις χηρείας προβλέπονται τα εξής:
Ελάχιστο ποσό σύνταξης, ύψους 384 ευρώ για το/τη χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας. Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης, λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Επίσης, προβλέφθηκαν και κάποιες ειδικότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την πρόσβαση στην εργασία του χήρου ή της χήρας. Δηλαδή, όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, θα υπάρχει πλήρης επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, για να προσληφθεί ο χήρος ή η χήρα στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν έχει δουλειά για δύο χρόνια και θα υπάρχει και προτεραιοποίηση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Η Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε, επίσης ότι ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα με το οποίο μετατρέπεται ο εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι σε μισθωτό. Όπως εξήγησε, επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, για να μετατρέψει ο εργοδότης τον απασχολούμενο σε αυτόν με μπλοκάκι σε μισθωτό.