Την 21η Αυγούστου του 2018, έθεσε ως ημερομηνία ορόσημο για την έξοδο από την «μνημονιακή εποχή» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάνοντας λόγο για μία «επόμενη μέρα» που θα βρει την χώρα που έως τότε πρέπει να έχει αποδείξει την αλλαγή της, όπως υποστήριξε. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας διευκρινίζει ότι αυτή η μέρα «δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος» και ότι δεν θα σημάνει το τέλος της επιτροπείας. Πάντως κυβερνητικά στελέχη δεσμεύονται πως δεν πρόκειται να επιβληθεί τέταρτο μνημόνιο αφήνοντας ωστόσο θολό το τοπίο για την μέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
Menelaos Myrillas / SOOC
«Στις 21 Αυγούστου του 2018, η Ελλάδα εξέρχεται της μνημονιακής εποχής. Άρα, η πρώτη μέρα, η 21η Αυγούστου, η πρώτη μέρα μετά τα μνημόνια θα βρει μια χώρα η οποία, όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει, σε αυτό το νέο απαιτητικό στίβο της ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια εθνική, στην οποία δεν χωράνε ούτε καυγάδες, ούτε διχόνοιες, αλλά μόνο με ενωτική στοχοπροσήλωση θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε, μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ με θέμα: «Προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Προκλήσεις και επιπτώσεις για την ΕΕ και την Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική της Ελλάδας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ΕΕ, ο Μ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η χώρα «και θέλει και μπορεί» να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς ήδη βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα, ως μέλος της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, της Σένγκεν και έχει υπερβεί σημαντικές δυσκολίες, ως τώρα, στην πορεία της. «Δεν βλέπω, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα πρέπει σε αυτόν τον νέο απαιτητικό στίβο να απεμπολήσει το τακτικό στρατηγικό της πλεονέκτημα» είπε ο Μ. Σχοινάς.
«Απαισιοδοξία» του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, ξεκαθάρισε ότι η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια «δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος» και τόνισε πως ακόμα και αν υπάρξει λήξη του τρίτου μνημονίου, η χώρα δεν θα σταματήσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση, ενώ υπογράμμισε πως η πλήρης έξοδο στις αγορές θα έχει σημαντικό κόστος. Τάχθηκε υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» και των αποκρατικοποιήσεων.
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Π.Λιαργκόβας δήλωσε πως η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου δεν πρόκειται να μοιάζει «με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος». Κάλεσε εμμέσως την κυβέρνηση να μη δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στους πολίτες, καθώς η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου δεν θα σημάνει το τέλος της επιτήρησης.
«Εγώ αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τον όρο καθαρή έξοδο, διότι δεν υπάρχει έξοδος από κάθε επιτήρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως η πρακτική επιτήρησης εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η πλήρης έξοδος από τις αγορές θα έχει υψηλό κόστος. «Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από το ΔΝΤ και τους ευρωπαικούς θεσμούς θεσμούς μέσω της ελάφρυνσης του χρέους».
«Δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο»
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δεσμεύθηκε πως δεν πρόκειται να επιβληθεί τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα, καθώς οι δανειστές δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, άφησε θολό το τοπίο για την μέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, υποστηρίζοντας πως είναι μια κουβέντα που δεν έχει ανοίξει ακόμα και όταν αυτό θα συμβεί θα πρέπει να γίνει με όρους ψυχραιμίας και ηπιότητας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», ο Δ. Τζανακόπουλος απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο επιβολής τέταρτου μνημονίου στην Ελλάδα, καθώς οι δανειστές δεν το επιθυμούν. «H εκδοχή ενός τέταρτου προγράμματος για την Ελλάδα είναι απολύτως αποκλεισμένη από όλες τις πλευρές. Κανείς δεν το θέλει. Πέρα από την ελληνική κυβέρνηση, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν το θέλουν, οι θεσμοί δεν το θέλουν, το ΔΝΤ δεν το θέλει».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που θα επικρατήσει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, υποστήριξε πως αυτή η κουβέντα δεν έχει ανοίξει ακόμα και όταν αυτό συμβεί θα πρέπει να γίνει με όρους ψυχραιμίας και ηπιότητας. Εκτίμησε ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι βαθμοί ελευθερίας της ελληνικής κυβέρνησης.