Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον αυστηρό τόνο που χρησιμοποιούν πλέον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέναντι στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Z.-K. Γιούνκερ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας τον Μάρτιο, όπως και στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου, ο οποίος παραδέχεται ότι η χώρα του βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ενώ η συμφωνία για το PSI είναι έτοιμη, η ΕΕ δεν θέλει να δώσει το «πράσινο φως» προτού βεβαιωθεί ότι η Αθήνα αποδέχεται τους όρους για τη νέα δανειακή συμφωνία. «Δεν πρόκειται να δοθεί καμιά νέα βοήθεια στην Αθήνα εάν η τελευταία δεν πείσει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών», είναι -σύμφωνα με την εφημερίδα- η επωδός που ακούγεται σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, η Αθήνα καλείται να δεχτεί αγόγγυστα εξοντωτικές μειώσεις στον κατώτατο μισθό, νέες περικοπές των συντάξεων, καθώς και δραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η υπομονή των Ευρωπαίων έχει πλέον εξαντληθεί, κάτι που γίνεται αντιληπτό ακόμα και από δηλώσεις πολιτικών που δεν θεωρούνται ως οι πλέον αυστηροί απέναντι στην Αθήνα. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Σ. Βανάκερε ο οποίος μιλάει για «λίγα δευτερόλεπτα» που απομένουν πλέον στην Ελλάδα πριν φτάσει στο σημείο μηδέν. Επισημαίνεται, όμως, ότι οι αυστηρές προειδοποιήσεις και παραινέσεις των Ευρωπαίων δεν γίνονται ευμενώς δεκτές στην Ελλάδα, η οποία ήδη κινείται στον αστερισμό των πρόωρων εκλογών που πρόκειται -κατά τα φαινόμενα- να διεξαχθούν τον Απρίλιο. Καταλήγοντας, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι έφτασε πλέον «η ώρα της αλήθειας» για την Ελλάδα, η οποία καλείται το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η «De Morgen», η οποία σε σημερινό ρεπορτάζ με τίτλο «Βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας», αναφέρει ότι η Αθήνα σύρεται κυριολεκτικά να λάβει νέα μέτρα δραστικής λιτότητας, προκειμένου η ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως» τόσο για το νέο πακέτο διάσωσης όσο και για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η εφημερίδα παραδέχεται ότι οι αξιώσεις των δανειστών είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντες, καθώς ζητείται από την Ελλάδα να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές μισθών κατά 25% όχι μόνο στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με την «De Morgen», η πολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής, καθώς τα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των επικείμενων εκλογών και απειλούνται με συντριβή σε περίπτωση που δεχτούν τους επώδυνους όρους της νέας δανειακής συμφωνίας. Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση Παπαδήμου από την αποδοχή της συμφωνίας, διότι στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα υποχρεούνταν να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι «εξαιρετικά αρνητικό» για την Αθήνα, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχτούν άλλες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Αυτό που προσάπτεται στην Αθήνα είναι ότι θέλει μεν να λάβει το νέο δάνειο, χωρίς όμως να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ποντάροντας στο ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει στην τύχη της, φοβούμενη ότι ένα ντόμινο -σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας- θα μπορούσε να συμπαρασύρει σε κατάρρευση ολόκληρη την ευρωζώνη.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα επισημαίνει ότι προκειμένου να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα, οι δανειστές καθυστερούν να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του PSI, δίνοντας το μήνυμα στην Αθήνα ότι το εν λόγω θέμα τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής από την πλευρά της των όρων της τρόικας για τη νέα δανειακή συμφωνία.