Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και Ποτάμι η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η Χρυσή Αυγή ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε. ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
 
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.

Με τις διατάξεις της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 3 του καταστατικού σχετικά με τα ασφαλιζόμενα στον ΕΔΟΕΑΠ πρόσωπα, του άρθρου 5 σχετικά με τους πόρους του ΕΔΟΕΑΠ, του άρθρου 6 σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης των πόρων αυτών, του άρθρου 12 σχετικά με τον υπολογισμό της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από την ισχύ του νόμου και εντεύθεν, καθώς και του άρθρου 15 παρ. 1 σχετικά με τα πρόσωπα της διοίκησης του Οργανισμού.

Επίσης η τροπολογία τονίζει πως για την απαρτία, απαιτείται η συμμετοχή του 50% τουλάχιστον των μετόχων–μελών και, προκειμένου να εγκριθούν οι τροποποιήσεις, απαιτείται η θετική ψήφος (ΝΑΙ) των 3/4 αυτών που θα ψηφίσουν.


Αχτσιόγλου: Θεσμοθετούμε την εργοδοτική εισφορά για τον ΕΔΟΕΑΠ


«Θεσμοθετούμε λοιπόν την εργοδοτική εισφορά που δεν υπήρχε» υποστήριξε αναφορικά με τις τροπολογίες για τη διάσωση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που υποστήριξαν ότι το ταμείο οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο με το «νόμο Κατρούγκαλου».

«Υπήρχε ένα αρρύθμιστο τοπίο, με μηδενικές σχεδόν εργοδοτικές εισφορές και για τις παροχές υγείας και για την επικουρική σύνταξη. Με τη ρύθμιση που φέρνουμε θα ισχύουν οι ίδιες εισφορές και οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για όλους. Και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Θεσμοθετούμε λοιπόν την εργοδοτική εισφορά που δεν υπήρχε» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.
 

Υπεραμυνόμενη της τροπολογίας για το ταμείο των δημοσιογράφων υποστήριξε ότι «απόφαση  της κυβέρνησης είναι οι δημόσιες δομές υγείας και οι παροχές τους στους πολίτες να παραμείνουν σταθερές. Σε αυτό το πλαίσιο λειτούργησε για να κρατήσει όρθιο και τον ΕΔΟΕΑΠ». 
 
Μεταξύ άλλων τόνισε πως κανένας κρατικός πόρος δεν υπάρχει για ενίσχυση του Ταμείου και αυτό που προβλέπεται είναι η πρόσθετη εργοδοτική εισφορά 2% για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
 
Η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν συνεχεία διαβουλεύσεις με τους συνδικαλιστικούς φορείς ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή στην ψηφοφορία του ΕΔΟΕΑΠ, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, καθώς υπήρξε πρωτοφανής συμμετοχή των εργαζομένων και τα μέλη συντριπτικά, με ποσοστό πάνω από 90% τις ενέκριναν.