Ένταση σημειώθηκε στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ αστυνομίας και φοιτητών, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτήριο του υπουργείου στο Μαρούσι, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες και την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
Nikos Libertas / SOOC (φωτογραφία αρχείου)
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ομάδα από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές μπήκε στο προαύλιο του υπουργείου, απαιτώντας να έχει συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου ώστε να λάβει απαντήσεις για τα αιτήματα των φοιτητών.
Τελικά οι πύλες άνοιξαν λίγο πριν τις 15:30 και οι φοιτητές συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Αγγελόπουλο.
Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Σημειώνεται πως από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου τα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) είναι υπό κατάληψη από φοιτητές με αίτημα την παροχή στέγασης σε φοιτητές σε οικονομική δυσχέρεια, που προέρχονται από την επαρχία, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεσμεύεται πως μετά τη λήξη της κατάληψης θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των κατακόρυφων στηλών αποχέτευσης και ύδρευσης στην Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πως θα συνεχίσει κανονικά τη πανελλαδική συντήρηση των εστιών.
Ωστόσο τονίζει πως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει «η νέα Διοίκηση και οι εργαζόμενοι να μπορούν να λειτουργήσουν εντός του Ιδρύματος» καλώντας τους φοιτητές να λήξουν την κατάληψη.
Τονίζεται ότι εκτός από την φοιτητική μέριμνα, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει την ευθύνη όλων των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και εντός των καταστημάτων κράτησης, των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων και άλλων δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιούνται υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
Νέο πόρισμα – κόλαφος
Ο Κώστας Γαβρόγλου απέστειλε εντολή στον γ.γ. του υπουργείου, Γ. Αγγελόπουλο, να διενεργήσει τον προβλεπόμενο εκ του νόμου διοικητικό έλεγχο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στις 22 Νοεμβρίου, οι ελεγκτές μεταξύ άλλων διαπίστωσαν απουσία τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, παράλειψη απογραφής, μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας με απευθείας αναθέσεις, και πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών.
Όπως αναδεικνύει ξανά η ίδια εφημερίδα, έρχονται νέα στοιχεία στην επιφάνεια, έπειτα από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με διαγωνισμό 4,5 εκατ. ευρώ σχετικά με τις λογιστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα μ’ αυτό, αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην τότε διοίκηση να ματαιώσει τον διαγωνισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ακύρωσης το ρεπορτάζ αναφέρει πως εντοπίζονται ελλείψεις που αποτελούν και σύσταση των ελεγκτών η οποία, ωστόσο, δεν θέτει ούτε στο ελάχιστο ζήτημα νομιμότητας της ακύρωσης.