Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Το απόλυτο highlight της εκπομπής ήταν στο 47:46, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, κυριολεκτικά καταπίνει τη γλώσσα του όταν του γίνεται η ερώτηση «Υπάρχει εργοστάσιο στον κόσμο που να κάνει ακαριαία τήξη και να επεξεργάζεται συμπυκνώματα τόσο πλούσια σε αρσενικό;». H τελική παραδοχή του οτι «Εργοστάσιο Flash smelting που να κατεργάζεται πυρίτη δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο. Είναι μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας» και οτι η περίφημη «state of the art» μεταλλουργική μέθοδος είναι στην πραγματικότητα μια πατέντα, ισοδυναμεί με την ΟΜΟΛΟΓΙΑ της απάτης που καταγγέλλουμε εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια.
Άλλα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της ταινίας που θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον:
Κώστας Κατσιφαράκης, καθηγητής υδραυλικής και τεχνικής περιβάλλοντος ΑΠΘ στο 11:00:
«Στις Σκουριές θα πρέπει να κατεβεί η στάθμη του υπόγειου νερού περίπου 700 μ. Πρόκειται για μια τεράστια υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα»!
Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας ΑΠΘ στο 35:10:
«Η κατασκευή του κυρίως φράγματος που θα δεχθεί τα επικίνδυνα απόβλητα πάνω στο ενεργό ρήγμα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες παρατηρούμενες μετατοπίσεις σε ηπειρωτική Ελληνική περιοχή, μου φαίνεται από μόνη της εξαιρετικά παράδοξη»
Αντιφάσεις από την εταιρεία σχετικά με τον αμίαντο: Κατά τον κ. Δημητριάδη στο 23:33:
«το ορυκτό που υπάρχει εδώ είναι ακτινόλιθος και δεν υπάγεται στην κατηγορία των αμιαντοφόρων ορυκτών».
Ο υπεύθυνος προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης της εταιρείας στο 24:16 δεν αρνείται οτι υπάρχει αμίαντος – αφού παρουσιάστηκε και το έγγραφο-ντοκουμέντο του ΙΓΜΕ που το πιστοποιεί – αλλά ρωτάει:
«Σε ποια περιεκτικότητα; Στην περιεκτικότητα στην οποία μπορούν να βρεθούν στα εδώ πετρώματα είναι τελείως ακίνδυνα».
Από πού προκύπτει το «τελείως ακίνδυνα» αντιρωτάμε εμείς όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί οτι για τον αμίαντο (καρκινογόνο κατηγορίας Α) δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης;