Με φιέστες και δηλώσεις ικανοποίησης, η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας παρέδωσε τις παραλίες της Σαλαμίνας στην τοπική κοινωνία, μετά από περίπου τρεις μήνες διεξαγωγής καθαρισμού από τη μόλυνση που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», χωρίς ακόμη να είναι εγκεκριμένες για αλιεία και κολύμβηση.

«Πριν συμπληρωθούν 3 μήνες από το ατυχές γεγονός σήμερα μπορώ να πω ότι με την προσπάθεια που έγινε από πλευράς υπουργείου παραδίνουμε τις παραλίες καθαρές και θα τολμήσω να πω καθαρότερες απ' ότι πριν το ναυάγιο» σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής και συμπλήρωσε πως αυτή εξάλλου ήταν η προϋπόθεση για να πληρώσει αποζημιώσεις το Διεθνές Ταμείο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης (ΙΟPC).
 
«Σας ευχαριστούμε για όλα» τόνισε η δήμαρχος Σαλαμίνας, υποδεχόμενη τον υπουργό και τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Νεκτάριο Σαντορινιό αντίστοιχα. Ο υπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τη βύθιση του συγκεκριμένου δεξαμενόπλοιου έκανε λόγο για ένα ατυχές γεγονός που έβαλε όλους σε προβληματισμό.
 
Πρόσθεσε ότι με την προσπάθεια που έγινε από πλευράς υπουργείου Ναυτιλίας, το συγκεκριμένο πλοίο ανελκύσθηκε για πρώτη φορά από το 1998, ενώ μετά από 19 χρόνια εφαρμόστηκε ο νόμος «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ακόμη, πρόσθεσε ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα 55/98 δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Ναυτιλίας με διοικητική πράξη να δίνει εντολή προκειμένου να γίνεται η ανέλκυση με ευθύνες του αναδόχου.
 
«Είναι το πρώτο πλοίο που ανελκύεται μετά από 19 χρόνια χωρίς το δημόσιο να επιβαρυνθεί με ένα ευρώ παρά το γεγονός ότι υπήρχε ο σχετικός νόμος» υποστήριξε ο Π. Κουρουμπλής και διερωτήθηκε γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί για άλλα παρόμοια περιστατικά. Δήλωσε, επίσης, ότι με την ανέλκυση του πλοίου δόθηκε η δυνατότητα στη δικαστική έρευνα και στους πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί για την υπόθεση, να ψάξουν το πλοίο ώστε να φθάσουμε κοντά στις αιτίες που οδήγησαν στη βύθισή του.
 
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Ναυτιλίας γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή συνεδριάζει στη Βουλή η Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ οι οποίοι θα παραδώσουν στοιχεία από τις μετρήσεις που έχουν κάνει σε νερά και πυθμένα και τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στο υπουργείο Υγείας. Αμέσως μετά, θέση αναμένεται να πάρει και το υπουργείο Γεωργίας για το ζήτημα της αλιείας.