Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν από νωρίς οι δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
 
Σύμφωνα με «διαρροή» της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αφού ολοκληρωθεί, ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν μερικά σημεία της κριτικής τους μέσω «πηγών».
 
«Όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε» ανέφερε σχετική διαρροή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
 

Γεννηματά: Από το «φιάσκο» στο «ναυάγιο»

 
«Φιάσκο» που τείνει να καταλήξει σε «ναυάγιο» χαρακτήρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε καμία διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψης.
 
«Οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό  Μέγαρο επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα», ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.
 
Ακόμη, η Φ. Γεννηματά Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι συνεχώς «πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος». «Και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Φιάσκο η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγαλύτερο φιάσκο η επίσκεψη Ερντογάν, που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο».
 
«Επειδή όμως  ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης δεν υπάρχει. Επειδή ποτέ ως τώρα δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη. Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω. Η Ελληνική Κυβέρνηση -και πρώτα ο Πρωθυπουργός- έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα», κατέληξε η Φ. Γεννηματά.
 

Ποτάμι: Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη;

 
Επικριτικό για την επίσκεψη ήταν με ανακοίνωσή του και το Ποτάμι, που αναγνώρισε ότι «ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις».  Ακόμη, υπογράμμισε πως «ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί “επικαιροποίησης” μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το “πολιτικό δίκαιο”».
 
«Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» κατέληξε η ανακοίνωση.
 

ΚΚΕ: Αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων

 
«Η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναβάθμισε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και το οδυνηρό αυτό αποτέλεσμα δεν μπορεί να “ξεπλυθεί” με τη διαφήμιση οικονομικών συμφωνιών, ανάμεσα σε τμήματα του ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, απ’ τις οποίες οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του γραφείο τύπου του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα.
 
Ακόμη, το ΚΚΕ καλεί το Ελληνικό Λαό να μην εφησυχάζει με τα «παραμύθια της Κυβέρνησης», επισημαίνοντας ότι «ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, με τα παραμύθια που του αραδιάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, πως δήθεν με επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς, πότε με “ζεμπεκιές” και “κουμπαριές” και πότε με την ανάπτυξη των διάφορων επιχειρηματικών σχεδίων, θα ξεπεραστούν σχεδιασμοί που είναι  συνδεδεμένοι με βαθύτερες αιτίες και ισχυρά ανταγωνιστικά συμφέροντα.   Οι εργαζόμενοι, οι λαοί και στις δύο χώρες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, γιατί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που διεξάγεται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι, όπως κι οι οικονομικές κρίσεις, “νύχι-κρέας” με αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».