Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκέλεσε αυτή την επείγουσα σύνοδο, με σκοπό να συζητήσει για την απόφαση του Ντ. Τραμπ που έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή, αλλά και το σύνολο του πλανήτη. Τη σύνοδο ζήτησαν οκτώ χώρες, την ώρα που στα παλαιστινιακά εδάφη μαίνονται οι συγκρούσεις, ενώ υπάρχει ήδη ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες.
 
Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το Σ.Α. και να υπάρξει ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης.

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών τάχθηκε σαφώς η Βρετανία, ενώ η Γαλλία εξέφρασε και ερωτήματα για την νομιμότητα μίας τέτοιας απόφασης όπως αυτή του Ντόναλντ Τραμπ. Η Σουηδία έκανε λόγο για παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η Ρωσία υπογράμμισε πως η απόφαση των ΗΠΑ έρχεται αντιμέτωπη με «σοβαρές ανησυχίες», ενώ η Ιαπωνία υποστήριξε πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα από συνομιλίες των δύο πλευρών.

Ακόμη, κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ τάχθηκαν η Ιορδανία και η Αίγυπτος, που έκαναν λόγο για ανάγκη προστασίας του θρησκευτικού χαρακτήρα της πόλης για όλες τις θρησκείες.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε μονομερής απόφαση που επιδιώκει να αλλάξει τον χαρακτήρα και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ή μπορεί να αλλάξει αυτές τις μακρόπνοες αρχές, θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά τις τρέχουσες ειρηνευτικές προσπάθειες και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην περιοχή» διαμήνυσε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Νίκολα Μλαντένοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ανησυχεί ιδιαιτέρως για τον πιθανό κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης» από την απόφαση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος βρίσκεται σε μία «κρίσιμη στιγμή στη μακρόχρονη ιστορία της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης».

Παλαιστίνη: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αλλάξουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου

Από τη μεριά του, ο πρεσβευτής και μόνιμος παρατηρητής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει παραβιάσει το «νομικό, πολιτικό και ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τα δικαιώματα των παλαιστινιακών λαών και τις νόμιμες εθνικές τους φιλοδοξίες».

«Η εξαιρετικά λυπηρή ανακοίνωση έχει οξύνει τις εντάσεις και απειλεί με την πλήρη αποσταθεροποίηση αυτής της ασταθούς κατάστασης» πρόσθεσε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως «επιβραβεύουν την ατιμωρησία του Ισραήλ» με την απόφασή τους, γεγονός που τις αποκλείει από οποιονδήποτε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης.

«Η αμερικανική απόφαση δεν αλλάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την κατοχή του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» υπογράμμισε.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς ή να καθοριστεί από οποιοδήποτε κράτος, και αυτή η απόφαση των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί και να ακυρωθεί».
 
Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και διαρκής λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης χωρίς δίκαιη λύση στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ»».
«Η Ιερουσαλήμ είναι εδώ και πολύ καιρό η καρδιά της Παλαιστίνης και πάντα θα είναι» κατέληξε.
 

Για «ορόσημο ειρήνης» κάνει λόγο το Ισραήλ

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Τραμπ «σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το Ισραήλ, για την ειρήνη και για τον κόσμο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το θάρρος και την αληθινή αντίληψη της δικαιοσύνης ώστε να δηλώσουν επισήμως ότι ήταν πάντα γνωστό: ότι η Ιερουσαλήμ είναι και πάντα θα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» συνέχισε ο Ισραηλινός πρεσβευτής, δηλώνοντας πως η πρεσβεία των ΗΠΑ θα πρέπει να βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο της Δυτικής Ιερουσαλήμ μετά την ίδρυση του κράτους το 1948, ενώ έθεσε υπό την κατοχή του την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο του 1967. Το 1980 «συνέδεσε» τα δύο τμήματα της πόλης, με μια κίνηση που παραμένει μη αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.
Έκτοτε, το Ισραήλ έχει κτίσει πλήθος εβραϊκών οικισμών γύρω και μέσα σε βασικά μέρη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τον έλεγχο του σε ολόκληρη την πόλη. Ωστόσο, οι οικισμοί αυτοί παραμένουν παράνομοι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Παρά ταύτα, ο Ντάνον κάλεσε όλα τα κράτη να «αναγνωρίσουν τη σύνδεση του Ισραήλ με την Ιερουσαλήμ» και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους εκεί.
«Είμαστε ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη θαρραλέα απόφασή τους» συμπλήρωσε.
 

ΗΠΑ: Ο ΟΗΕ «μεροληπτεί» κατά του Ισραήλ

Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, απορρίπτοντας την κριτική που άσκησαν άλλες χώρες κατά τη συνάντηση.

Η Χέιλι υποστήριξε πως είναι ζήτημα κοινής λογικής το να βρίσκονται οι πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ, καθώς εκεί φιλοξενείται ήδη το κοινοβούλιο του Ισραήλ, πολλά κυβερνητικά υπουργείο, όπως και ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ακόμη, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ, με την απόφασή τους, δεν παίρνουν θέση για τα όρια ή τα σύνορα των δύο πλευρών, πως δεν έχει υποστηρίξει καμία αλλαγή στη διοίκηση γύρω από ιερές τοποθεσίες της πόλης, και πως δεν έχει προκαθορισμένα ζητήματα για το τελικό καθεστώς.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας. Υποστηρίζουμε μια λύση δύο κρατών, εφόσον συμφωνήσουν οι δύο πλευρές» ανέφερε.

Παράλληλα, η Χέιλι κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι «εδώ και πολλά χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εξοργιστικά υπάρξει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εχθρότητας απέναντι στον κόσμο του Ισραήλ», τονίζοντας μάλιστα πως ο ΟΗΕ έχει κάνει πολύ περισσότερες ζημιές στις προοπτικές της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, από όσες προσπάθειες για την προώθησή της».

Με την απόφασή του ο Ντ. Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.
 
«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε νωρίτερα ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Καρλ Σκάου.
 
Μια απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 υπογράμμιζε ότι ο Οργανισμός «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967», κάτι που συμπεριλάμβανε «την Ιερουσαλήμ», πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων». Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που αψήφησε τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Τραμπ η Ουάσιγκτον να ασκήσει το βέτο της.

https://youtube.com/watch?v=R-u9KQKFkIA%3Fecver%3D2