Κατά του προσχεδίου Τουσκ για το μεταναστευτικό που καταργεί τις ποσοστώσεις των ευρωπαϊκών χωρών τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας το απαράδεκτο. Ζήτησε στήριξη για Τουρκία, Αιγαίο, Κυπριακό.
«Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική πρόταση για δεσμευτικότητα του κοινωνικού πυλώνα κατέστη κεντρικό θέμα συζήτησης με την πλειοψηφία των χωρών να συμμερίζεται τη θέση μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσα από ανάρτησή του στο Twitter.
Στη Σύνοδο του Ευρ. Συμβουλίου η ελληνική πρόταση για δεσμευτικότητα του κοινωνικού πυλώνα κατέστη κεντρικό θέμα συζήτησης με την πλειοψηφία των χωρών να συμμερίζεται τη θέση μας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο Συμβούλιο. Ο αγώνας για την κοινωνική σύγκλιση συνεχίζεται. pic.twitter.com/rlJJSA4Syf
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 14, 2017
Όπως σημείωσε ο ο Α Τσίπρας, η συζήτηση θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου. «Ο αγώνας για την κοινωνική σύγκλιση συνεχίζεται» κατέληξε.
Νωρίτερα, ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ υπέρ της κατάργησης της ποσόστωσης στην υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας ότι όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ε.Ε. καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης.
«Για την Ελλάδα το σημαντικό δεν είναι κάποιες δυνάμεις να φιλοξενήσουν 200 ή και 1.000 άτομα αλλά ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε.» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως η Ελλάδα σεβάστηκε τους κανόνες της Ε.Ε. και τις ευαισθησίες άλλων κρατών μελών και τήρησε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρότι διαφωνούσε με σειρά πολιτικών στην οικονομία, αλλά και στην εξωτερική πολιτική. Παράλληλα, υποστήριξε ότι όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν το ίδιο σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του ευρωπαϊκού ζητήματος.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, σημειώνοντας πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα, ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα και να μπορούν τρίτες χώρες να τα απορροφούν. «Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, αλλά να ενταχθούν οι στόχοι μας στο μεταναστευτικό στην εξωτερική πολιτική της Ε.Ε.» είπε ο Α. Τσίπρας, εξειδικεύοντάς τα:
- Η χρηματοδότηση τρίτων χωρών στο ανωτέρω πλαίσιο, θα πρέπει να συναρτάται με την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών.
- Θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών (φτώχεια, πόλεμοι) και να ενταχθεί στην αναβάθμιση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
- Θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών.
- Θα πρέπει να ιδρυθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης με κέντρα αιτήσεων σε τρίτες χώρες διέλευσης και προέλευσης.
Στήριξη έναντι της Τουρκίας και για την κοινωνική Ευρώπη
- να σταματήσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις και εμπλοκές
- να εντείνει τη θετική ως τώρα συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
- να συνεχίσει τις συνομιλίες, με τους όρους του Γ.Γ. ΟΗΕ, για το Κυπριακό
- Πρωτοβουλία για την κοινωνική Ευρώπη