Το προσχέδιο προωθείται από την Αίγυπτο και δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν κατονομάζει συγκεκριμένα ούτε τις ΗΠΑ, ούτε τον Τραμπ. Σύμφωνα με διπλωμάτες, έχει ευρεία υποστήριξη αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα περάσει, καθώς οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η το προσχέδιο ψηφίσματος συνάντησε την ευρεία υποδοχή των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο μοιάζει σχεδόν αδύνατον να υιοθετηθεί, καθώς αρκεί το βέτο των ΗΠΑ, ή ενός εκ των υπολοίπων τεσσάρων μόνιμων μελών του.
Για να εγκριθεί μια απόφαση πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον εννέα μέλη και να μην θέσει βέτο κανένα από τα μόνιμα μέλη, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα. Στην προ ημερών έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, η Βρετανία τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών, η Ρωσία καταδίκασε τη στάση των ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία δεν πήρε ξεκάθαρη θέση.
Ο πρεσβευτής και μόνιμος παρατηρητής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, είχε υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει παραβιάσει το «νομικό, πολιτικό και ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τα δικαιώματα των παλαιστινιακών λαών και τις νόμιμες εθνικές τους φιλοδοξίες». Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, υποστήριξε πως η απόφαση του Τραμπ «σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το Ισραήλ, για την ειρήνη και για τον κόσμο».
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών και εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις που μαίνονται στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας