Το κάλεσμα για την κινητοποίηση έγινε με στόχο να αποτραπεί η καύση χιλιάδων τόνων βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
«Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους υδροβιότοπους της Ευρώπης, είναι η μεγαλύτερη ενιαία λιμνοθάλασσα στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου. Έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και προστατεύεται από τις συνθήκες Ramsar και Natura 2000. Η περιοχή περιλαμβάνει ένα από τα πιο σπάνια και ποικίλα σε φυσικές διαπλάσεις οικοσυστήματα. Είναι, επίσης, ένας από τους πιο φημισμένους ιχθυοπαραγωγικούς τόπους στην Ελλάδα», σημειώνει σε σχετικό άρθρο της η Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλαζζα», που οργάνωσε και τη χθεσινή κινητοποίηση.
«Σκοπός μας ήταν να πιέσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (δηλαδή τον Αν. Υπουργό Σ. Φάμελλο) να ακυρώσει την δημιουργία των τεσσάρων μονάδων καύσης Βιορευστών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά τη διαματυρία.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με ανάρτηση πανό έξω από το Υπουργείο ενάντια στα βιορευστά και ενημέρωση των περαστικών. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση δεκαμελούς επιτροπής των πολιτών με την ειδική σύμβουλο σε θέματα αδειοδοτήσεων του Σ.Φαμελλου, κ. Παναγιώτου. «Αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί στην είσοδο και συνόδευσαν την επιτροπή στο εσωτερικό του υπουργείου, αφού μας έκαναν αυστηρό έλεγχο. Στη συνάντηση μας απαγόρευσαν την λήψη βίντεο και φωτογραφιών», προσθέτει η πρωτοβουλία πολιτών.
Η «Λιμνοθάλλαζζα σημειώνει επίσης ότι:
«το υπουργείο αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει, επικαλούμενο τυπικά γραφειοκρατικά ζητήματα. Ουσιαστικά δεν μας πρότεινε τη λήψη κάποιας πρωτοβουλίας εκ μέρους του Υπουργείου, αντίθετα αναλώθηκε σε νομικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εμάς τους πολίτες που θα οδηγήσουν σε ανάκληση των αδειών από τον Υπουργό (!!) ή ακόμη περισσότερο στην πρόταση πάλι από εμάς νομοθετικής τροποποίησης για την επίλυση του προβλήματος!
Από την πλευρά μας ξεκαθαρίστηκε πως το θέμα είναι πλέον καθαρά πολιτικό και ως εκ τούτου, μόνο αν υπάρξει πολιτική βούληση οι καταστροφικές μονάδες βιορευστών θα σταματήσουν.»
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως η αντίδραση του κόσμου και η συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις για την προστασία της Λιμνοθάλασσας είναι αυτά που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του αγώνα, το αν δηλαδή θα επιτρέψουμε η λιμνοθάλασσα να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη ή όχι»
Οι εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί διήμερο για την προστασία του Αχελώου και της λιμνοθάλασσας σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο με θέμα: «Από τις πηγές του Αχελώου στις εκβολές του και τη Λιμνοθάλασσα».