Το σχέδιο προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν του 90% των εξαγωγών διυλισμένων υποπροϊόντων του πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας ετήσιο όριο 500.000 βαρελιών, αλλά και τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των Βορειοκορεατών μεταναστών εργαζομένων μέσα σε 12 μήνες, καθώς και τη θέσπιση ορίου στις εξαγωγές αργού στη Βόρεια Κορέα, στα 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο.
 
Το κείμενο διανεμήθηκε στα 15 κράτη μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ την Πέμπτη. Αν και δεν είναι ακόμη σαφής η θέση της Κίνας, είθισται να μη διανέμονται στα άλλα κράτη σχέδια απόφασης για τη Βόρεια Κορέα εάν δεν έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.
 
Αμερικανοί διπλωμάτες διαπραγματεύονταν με Κινέζους ομολόγους τους το περιεχόμενο του σχεδίου απόφασης όλη την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Εάν υιοθετηθεί, θα πρόκειται για τη 10η απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το 2006.
 
Για να εγκριθεί μια απόφαση απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Σ.Α., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα.
 
Οι ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα απείλησαν ξανά τη βορειοκορεατική ηγεσία ότι θα «κατέστρεφαν ολοσχερώς» τη χώρα εάν ξεσπούσε πόλεμος, μετά τη δοκιμή του πιο προηγμένου ICBM που έχει εκτοξεύσει η Πιονγιάνγκ μέχρι σήμερα. Με την προσθήκη του πυραύλου αυτού στο οπλοστάσιό της η Βόρεια Κορέα θεωρείται πλέον ότι μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στην αμερικανική ενδοχώρα.