Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή και δηλώσεις από τη γειτονική χώρα, το ζήτημα της ονομασίας και της θέσης της κυβέρνησης για το Σκοπιανό έχει βρεθεί στο επίκεντρο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ποντάρει πολλά σε πιθανή διαφορετική προσέγγιση των κυβερνητικών εταίρων για το ζήτημα. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το ζήτημα θα τεθεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2018, ενώ αρκετά στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν πως «θα τα βρουν» με τον Π. Καμμένο αναφορικά με το ζήτημα.
 
Η κόντρα συνεχίστηκε το πρωί της Παρασκευής, με την Ντόρα Μπακογιάννη να καλεί την κυβέρνηση να δηλώσει τη θέση της, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να κρύβει τη θέση της από τον λαό και τη Βουλή.
 
Συγκεκριμένα, η Ντ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε μιλώντας στον Real FM, εάν «είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μη λέει ποια είναι η θέση με την οποία διαπραγματεύεται το Σκοπιανό; Να μην κρύβεται ο κ. Τζανακόπουλος», ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και στη στάση του κόμματός της για ένα ζήτημα που χρονίζει. «Εμείς πήγαμε στη Βουλή, παρουσιάσαμε τη θέση μας για το Σκοπιανό, όταν ήμουν ΥΠΕΞ, διαμορφώσαμε την εθνική θέση (πλην ΛΑΟΣ) και με αυτή πήγαμε και πετύχαμε το Βουκουρέστι. Την ίδια θέση έχουμε και σήμερα. Αυτοί οφείλουν να απαντήσουν εάν άλλαξαν θέση» πρόσθεσε.
 
Η κυβέρνηση εάν δεν έχει μία ενιαία γραμμή σε ένα τόσο σοβαρό θέμα (Σκοπιανό) θα πρέπει να φύγει, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή με τη ψήφο της».

«Μανία αποσταθεροποίησης»

 
Οι δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, τόσο την αντίδραση της κυβέρνησης, όσο και του ίδιου του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, σε ιδιαίτερα καυστικό ύφος.
 
Απαντώντας στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν την Ντ. Μπακογιάννη ότι «επιβεβαίωσε την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα».
 
«Τη διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν» πρόσθεσαν οι πηγές του Μαξίμου.

«Της λείπουν τα δώρα της Siemens»

 
Παράλληλα, σε έντονο τόνο απάντησε ο υπουργός Άμυνας, μην παραλείποντας τις προσωπικές αναφορές στην απάντησή του.
 
«Ημέρες εορτών καταλαβαίνουμε ότι της κ. Μπακογιάννη της λείπουν τα δώρα της Siemens, τα πληρωμένα δείπνα του κ. Χριστοφοράκου, ενώ μετά την αποπομπή της από τον αδελφό της νοσταλγεί τις εποχές που μετρούσε ο λόγος της και δεν μπορεί πλέον να την παρηγορήσει ούτε ο κουμπάρος της που ετοιμάζεται να απολογηθεί για το μισό ποινικό κώδικα», ανέφερε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε: «Της εύχομαι με το ξεχασμένο και αδήλωτο εκατομμύριο στο Λονδίνο να απαλύνει τον πόνο της. Όσον αφορά το όνομα των Σκοπίων ας αφήσει να το χειριστούν οι πολιτικοί προϊστάμενοί της κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης» καταλήγει ο Π. Καμμένος.
 
Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου και του Π. Καμμένου προκάλεσαν την ανταπάντηση της Ντ. Μπακογιάννη, που μέσω συνεργατών της διαμήνυσε στον υπουργό πως «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Πρόσθεσαν, δε, πως «αν αυτό δεν είναι κατανοητό, ο κ. Καμμένος να ανοίξει το λεξικό του Μπαμπινιώτη…».
 
Υπενθυμίζεται πως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του υπουργείου του προ ημερών, ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την ύπαρξη του Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων και τόνισε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν υπάρξει σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.