Στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βρεθεί η κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, λίγο μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε ιρανικούς βιομηχανικούς ομίλους που κατηγορούνται για εμπλοκή σε πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. Αντιδράσεις από Ρωσία για την σύγκληση του συμβουλίου επί του συγκεκριμένου θέματος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, για να συζητήσει σχετικά με το Ιράν την Παρασκευή στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).
Η Ρωσία, ωστόσο, επέκρινε έντονα την Πέμπτη την αξίωση των ΗΠΑ να εξεταστούν από το Συμβούλιο οι διαδηλώσεις στο Ιράν και υπονόησε πως θα ζητούσε, μαζί με άλλη μέλη του Συμβουλίου, ψηφοφορία επί της διαδικασίας προκειμένου να αποτραπεί η συνεδρίαση.
Για να συγκληθεί το ΣΑ και να προστεθεί ένα ζήτημα στην ημερησία διάταξή του απαιτούνται εννιά ψήφοι από τις συνολικά δεκαπέντε. Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, είχε εξαγγείλει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα ζητούσε τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ για να εκφραστεί υποστήριξη στους ιρανούς διαδηλωτές.
«Ο ιρανικός λαός διεκδικεί την ελευθερία του», είχε υποστηρίξει η Χέιλι την Τρίτη. «Όλοι όσοι αγαπούν την ελευθερία οφείλουν να υποστηρίξουν την υπόθεσή του», είχε προσθέσει.
Η Νίκι Χέιλι είχε δηλώσει ότι θα ζητούσε επίσης να συγκληθεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για να συζητήσει σχετικά με τα βίαια επεισόδια και την καταστολή στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Στη Μόσχα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον «κάθε απόπειρας ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις» του Ιράν.
Αμερικανικές κυρώσεις σε ιρανικούς ομίλους
Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε ιρανικούς βιομηχανικούς ομίλους που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.
Πέντε βιομηχανίες, θυγατρικές του ομίλου Shahid Bakeri, ο οποίος βρισκόταν ήδη στη μαύρη λίστα, προστέθηκαν στον κατάλογο των οντοτήτων τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ δεσμεύονται, όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη.
Παράλληλα, η πρόσβαση των βιομηχανιών αυτών στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οποιαδήποτε συναλλαγή Αμερικανών μαζί τους απαγορεύονται, κατά την ίδια ανακοίνωση.
Πρόκειται για τις εταιρείες Shahid Kharrazi Industries, Shahid Sanikhani Industries, Shahid Moghaddam Industries, Shahid Eslami Research Center και Shahid Shustari Industries.