Όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr, ο Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Δ. Καμμένο και ανέφερε ότι η σκέψη του βρίσκεται στο Σκοπιανό και στην προσοχή που πρέπει να έχουν όλοι στην οικογένεια και υπογράμμισε πως η θέση της εκκλησίας δεν αλλάζει.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον Πρωθυπουργό και επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που στέλνει προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως, έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι θα υπάρξουν ανακοινώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό της εκκλησίας ο Καμμένος

Από την πλευρά του ο Δ. Καμμένος στήριξε τον Ιερώνυμο και την εκκλησία και επανέλαβε ότι η θέση των ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαρη και δεν πρόκειται να δεχτούν τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε πως θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις προκειμένου μην τεθεί ζήτημα «μακεδονικής εθνικότητας».

«Η πολιτεία εμμένει στο καθήκον της. Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τα εθνικά ζητήματα και για το θέμα της Μακεδονίας. Το σημαντικότερο είναι να βοηθήσουμε εμείς ως κράτος την Εκκλησία στους άρρηκτους δεσμούς που έχουμε. Το βασικό είναι να βοηθήσουμε το κύτταρο της οικογένειας, ώστε να γεννιούνται πολλά παιδιά και η πολιτεία να στέκεται δίπλα τους, όπως στέκεται η Εκκλησία, με πολλούς τρόπους.

Η θέση μας είναι σαφής. Δεν δεχόμαστε κανένα όνομα και κανέναν αλυτρωτισμό. Όχι, μόνο, την ώρα της συμφωνίας, αλλά θα ζητήσουμε διασφαλίσεις και για την επόμενη ημέρα, ώστε να μην ξανασηκωθούν χάρτες, να μην υπάρχει “μακεδονική” Εκκλησία όπως τελευταία έχει εγερθεί αυτό το αίτημα ή για παράδειγμα η “μακεδονική” εθνικότητα στα διαβατήριά τους. Θα περιμένουμε μια συνολική λύση τελική και την οποία πιστεύουμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός και συμφωνούμε, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, με τη θέση της Εκκλησίας».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Ιερώνυμος είχε τονίσει πως η εκκλησία θα έχει σίγουρα λόγο στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η τοποθέτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης, με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών να ζητούν από την εκκλησία να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.