Με τα φώτα να πέφτουν στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν και την παρθενική του εμφάνιση σε μία τόσο υψηλού επιπέδου σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος της Γαλλίας επιχείρησε να δώσει το σήμα για μία επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας. Παράλληλα, κάλεσε σε μια «παγκόσμια συμφωνία» κατά των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, τονίζοντας πως βρισκόμαστε απέναντι σε μία «μεγάλων διαστάσεων» κρίση.
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τις «πιο φιλόδοξες» χώρες της ΕΕ να κάνουν βήματα μπροστά στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και μάλιστα, δίχως να υπολογίζουν τι θέλουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι τους.
 
«Οι λιγότερο φιλόδοξοι δεν πρέπει να μπλοκάρουν τους πιο φιλόδοξους», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε ένα «πολύ ισχυρότερο και δικαιότερο» σύστημα συνεργασίας. Επιπλέον, προσέθεσε ότι οι χώρες ΕΕ πρέπει να συντονίσουν τις φορολογικές τους πολιτικές.
 
Παράλληλα, ο ίδιος έστρεψε το βλέμμα στα ζητήματα της «τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», καλώντας σε «πολύπλευρες δράσεις» και περισσότερη διακρατική συνεργασία. Βάρος έριξε στις κοινές δράσεις και σχετικά με τα ζητήματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα πρέπει «να οδηγήσουν στον κατακερματισμό των ευρύτερων γεωγραφικών τους περιοχών».
 
Σημειώνεται πως ο Γάλλος δεν παρέλειψε και να αστειευτεί με την στάση του Ντόναλντ Τραμπ για την κλιματική αλλαγή. «Σίγουρα στο Νταβός, όταν κοιτάζεις έξω, ειδικά κατά την άφιξή σου σε αυτό το κτίριο, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις στην κλιματική αλλαγή. Ευτυχώς, φέτος δεν προσκλήθηκε κάποιος που να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αυτό το φαινόμενο» ανέφερε, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στην πολιτική του Αμερικανού που επιμένει να υποτιμά το φαινόμενο.
 

Μέρκελ: Ούτε απομόνωση ούτε προστατευτισμός

 
Στο ίδιο μήκος κύματος, τόσο για τον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, κινήθηκε η Αγκέλα Μέρκελ στη δική της τοποθέτηση.
 
Σύμφωνα με το Euronews, η Γερμανίδα υπογράμμισε από βήματος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός δεν είναι λύσεις για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η Ευρώπη, κρατώντας παράλληλα τους ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Πρέπει να αλλάξει το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπήρξε η πιο ενεργή ήπειρος ως προς την εξωτερική πολιτική της και ότι πολύ συχνά βασιζόμασταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τώρα συγκεντρώνονται όλο και πιο πολύ στα δικά τους ζητήματα. Πρέπει να εμφανιστούμε πολύ πιο υπεύθυνοι, να πάρουμε τη μοίρα μας στα δικά μας χέρια», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
Ακόμη, η Αγκ. Μέρκελ ζήτησε πολυμερείς λύσεις στα διεθνή προβλήματα, επισημαίνοντας στους υπόλοιπους ηγέτες ότι επί του παρόντος υπάρχει πολύς εθνικός εγωισμός, αναφερόμενη έμμεσα στον Ντ. Τραμπ.
 
«Πιστεύουμε πως ο απομονωτισμός δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Πιστεύουμε στη συνεργασία και πως ο απομονωτισμός δεν είναι η σωστή απάντηση. Αν υιοθετούμε την άποψη ότι τα πράγματα δεν γίνονται σωστά και πως οι μηχανισμοί δεν ανταποκρίνονται, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε πολυμερείς λύσεις και όχι μονομερείς που τελικά ενισχύουν τον απομονωτισμό και τον προστατευτισμό. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στη Γερμανία και ελπίζω πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των ομιλητών, που τράβηξαν τα βλέμματα στη χθεσινή ημέρα, ήταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τέμερ. Και εκείνος, όπως είχαν κάνει μία ημέρα νωρίτερα οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Καναδά, έστρεψε τα πυρά του κατά του δόγματος Τραμπ. «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι τάσεις απομόνωσης κερδίζουν έδαφος. Αν όμως κλειστούμε στον εαυτό μας, μένουμε κλειστοί στις νέες τεχνολογίες, στις νέες ιδέες και σε νέες ευκαιρίες για την επίλυση των κοινών προβλημάτων μας» τόνισε ο Μ. Τέμερ.