Με ανάρτηση του στο Τwitter, o πρωθυπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα», επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση και το βίντεο με τον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Κατά την σύντομη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θέλησε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει: «Πρόκειται για ζητήματα που λιμνάζουν και βαραίνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας». Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά αν δεν το επιδιώξουμε θα τα βρούμε στο μέλλον μπροστά πιο δύσκολα.

Στο θέμα της Αλβανίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουμε διανύσει μεγαλύτερη απόσταση. Όσον αφορά την ΠΓΔΜ,ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε όμως ότι είναι ένδειξη κατανόησης ότι τα θέματα αλυτρωτισμού έχουν πάρει προτεραιότητα και σημείωσε ότι είναι ένδειξη καλής θέλησης από την ηγεσία της γείτονας η αλλαγή της ονομασίας στο Αεροδρόμιο και στην εθνική τους οδό. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα”. Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι “πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή”. ‘Οπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αύριο οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων έχει ως εξής:

  • Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
  • Στις 12.30 θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
  • Στις 13.30 θα συναντηθεί με τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
  • Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.
  • Στις 17.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. 

Σε στάση αναμονής η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση που θα τηρήσουν, αφού πρώτα αξιολογήσουν την πρόταση της κυβέρνησης. «Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη τελική μας στάση. Θα αξιολογήσουμε το σύνολο της πρότασης, αν και όταν την φέρει η κυβέρνηση και διατυπωθεί επίσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει τη μυστική διπλωματία και επιτέθηκε και στη ΝΔ. «Δυστυχώς, όπως φάνηκε, στη συνάντηση στο Νταβός, των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την εν κρυπτώ διπλωματία, τη μυστική διπλωματία. Δεν ξέρουμε αν δεσμεύτηκε χωρίς να εξασφαλίσει δεσμεύσεις, υπονομεύοντας έτσι την όποια διαπραγμάτευση.ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν στην πλάτη του ελληνικού λαού και προσπαθούν να τον διχάσουν».

Τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο

H κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», όπως και το γεγονός των κινήσεων «καλής θέλησης» εκ μέρους του Ζ. Ζάεφ να ανακοινώσει την απόφασή του να μετονομασθούν το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο βασικός αυτοκινητόδρομος της χώρας του, που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι ΑΝΕΛ έχουν κρατήσει αποστάσεις από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι κάθετα αντίθετοι με το να περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ενώ βουλευτές τους είχαν πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη ο Νίκος Φίλης ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αποκλίνει από το κυβερνητικό αφήγημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε εθνικιστές και ακροδεξιούς όσους δεν προτιμούν να υπάρξει ο όρος «Μακεδονία», καθώς η περίληψη του στην ονομασία αποτελεί «πατριωτική λύση».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων. «Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός και είχε επισημάνει πως ο ίδιος και ο Ζάεφ «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε δεσμευτεί για αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στους αυτοκινητόδρομους, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας».

Απειλές για παραίτηση από Κατσίκη

Με αποχώρηση από τους ΑΝΕΛ απειλεί ο βουλευτής, Κωνσταντίνος Κατσίκης, σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος «τα γυρίσει», όπως λέει, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξει ο ίδιος σε περίπτωση που τελικά ο κ. Καμμένος αποδεχθεί σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία» να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή, απάντησε κατηγορηματικά: «Αν ο Καμμένος τα “γυρίσει”, εγώ φεύγω».

Πρόσθεσε ότι «η περιουσία μου είναι το πρόσωπο μου, ο λόγος μου, η συνέπεια των πράξεων μου και η υπευθυνότητα των λεγομένων μου», και συμπλήρωσε ότι «αυτά δεν τα απεμπολώ για καμία καρέκλα, σκοπό και για κανέναν αυτοσκοπό παραμονής στο βουλευτικό έδρανο».

Ανέφερε επίσης ότι θα δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα γίνει την μεθεπόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.