Ο υπουργός έκανε λόγο για κομφούζιο σκέψεων, στρατηγικής και απόψεων της ΝΔ για την ονομασία τονίζοντας πως «έχουν αποδείξει την εθνική υπευθυνότητα και εντιμότητά τους».
 
Ο ίδιος εξαπέλυσε βολές για «όψιμο και καιροσκοπικό πατριωτισμό» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας ότι υπάρχει έγγραφο -Κανονισμός (ΕΟΚ) 3567/91 του συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 1991- με τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ χωρίς συνθετικά γεωγραφικά ή χρονικά, που φέρει και την υπογραφή του κ. Σαμαρά. «Ο κ. Σαμαράς λοιπόν είχε δεχθεί το σκέτο “Μακεδονία” για την ΠΓΔΜ» πρόσθεσε ο υπουργός.
 
Για τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη ανέφερε ότι  «θα περιμένουμε να καλωσορίσουμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη στη θέση που παγίως έχει εκφραστεί από όλες τις κυβερνήσεις από το 1995 και μετά».
 
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η “εγχώρια Δεξιά” υπέστη ένα “μεγαλοπρεπές άδειασμα” από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» και επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί, όπως είπε, «έχει παραδώσει τα κλειδιά του κόμματός του στον ΛΑΟΣ» αλλά και γιατί «δεν διστάζει να 'τζογάρει' με σοβαρά εθνικά θέματα». 
 
Αναφορικά με τα συλλαλητήρια, είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις ευαισθησίες μερίδας του κόσμου, καλώντας τον ταυτόχρονα να μην γίνεται «βορά πατριδοκάπηλων που θέλουν να διχάσουν τον λαό προς ίδιον όφελος».


«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπέρδεψε τις ημερομηνίες»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπέρδεψε λίγο τις ημερομηνίες, τις “Μακεδονίες” και τη γραμμή του» σχολιάζουν κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά.
 
«Στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία μπερδεύονται. Επί δεκαετίες κατηγορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά ότι υπήρξε λέει ''πολύ άκαμπτος'' και δεν παρέδιδε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
 
Όπως λένε, «τέτοιες συμφωνίες υπέγραφαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» ενώ προσθέτουν πως «τα Σκόπια ζήτησαν επισήμως την αναγνώρισή τους ως ανεξάρτητο κράτος στις 16 Δεκέμβριου 1991, δύο εβδομάδες αργότερα. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε απόφαση όλων των ΥΠΕΞ της ΕΟΚ να μην αναγνωρισθούν με το όνομα της Μακεδονίας».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπέρδεψε λίγο τις ημερομηνίες, τις “Μακεδονίες” και τη γραμμή του! Που έχει αλλάξει πολλές φορές από τότε και τους φταίει ο Σαμαράς. Που δεν άλλαξε ποτέ» τονίζουν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού καταλήγοντας πως «κάνεις ποτέ δεν επικαλέστηκε τις δεκάδες τέτοιες συμφωνίες πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε καν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Είναι συνένοχοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ή τους έχει τυφλώσει η ψύχωσή τους με τον Αντώνη Σαμαρά;».