Παρά το γεγονός πως το υπουργείο δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, κατά τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τους πρόσφυγες πρόκειται για την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μαλί, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη και τη Βόρεια Κορέα.
 
Όπως αναφέρει η Washigton Post, οι πρόσφυγες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν εκτενέστερους ελέγχους από τις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα εφαρμόσει πιο αυστηρό μοντέλο ελέγχων, στο όνομα πάντα του πολέμου της τρομοκρατίας.
 
«Τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα δυσκολέψουν τους κακούς “ηθοποιούς” να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα προσφύγων μας, και θα διασφαλίσουν πως θα έχουμε μια πιο επικεντρωμένη προσέγγισε για την προστασία της πατρίδας», όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κίρστεν Νίλσεν.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους προς την παγκόσμια κοινότητα να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν τις διώξεις και να πράξουν με τρόπο που να αντιμετωπίζει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού» συμπλήρωσε.
 
Όπως αναφέρεται, τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν πρόσθετες συνεντεύξεις των μελών της οικογένειας των αιτούντων και λεπτομερή εξέταση των πιθανών δεσμών με το οργανωμένο έγκλημα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη μια διαδικασία που ήδη θεωρείται από τις δυσκολότερες στον κόσμο.
 
Πάντως, παρά τα φαινόμενα, από την διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν πως τα νέα μέτρα «δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία». Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ θα είναι να δεχτούν τον μικρότερο αριθμό προσφύγων από το 1980, με το ανώτατο όριο να βρίσκεται στις 45.000 ετησίως.