Κάθε άλλο παρά στη γραμμή της «μη λύσης» που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, κινούνται όλο και περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη, που τάσσεται υπέρ της λύσης με σύνθετη ονομασία.

«Σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα ‘Μακεδονία’ υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα», δήλωσε στον ANT1 η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε άλλη εμφάνισή της, στο Action24, η πρώην υπουργός Εξωτερικών δίνει ακόμα πιο σαφή διάσταση στη θέση της, απαντώντας στις αιτιάσεις για μη συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας τονίζοντας πως «Και εγώ θα ήθελα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ, ειλικρινά…». Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν θα παραβρεθεί στο συλλαλητήριο, όπως επίσης και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Από κοντά στη θέση της Ντ. Μπακογιάννη και ο συνεργαζόμενος Θόδωρος Σκυλακάκης της Δράσης, που επίσης τάσσεται υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, τονίζοντας πως «αυτή είναι πραγματικότητα, αυτή είναι η διπλωματικά εφικτή λύση».

Σε γραμμή Άδωνι 

«Με τα συλλαλητήρια ο κόσμος εκφράζει τον πατριωτισμό του και δεν θέλει τις λύσεις που ακούγονται για την ονομασία» συμπυκνώνει την κύρια γραμμή της Νέας Δημοκρατίας ο Βασίλης Κικίλιας, στην πιο πιστή μεταφορά της αναφοράς του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά φυσικά από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο Κ. Μητσοτάκης πρώτος είπε πως πρέπει να αφουγκραζόμαστε τη κοινωνία και τις ανησυχίες της. Δεν είναι δυνατόν να διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» αναμάσησε για μία ακόμα φορά τα λόγια του αρχηγού της ΝΔ ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για του λόγου το αληθές, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε την Τρίτη στο SBC πως «τα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν με έχουν ωριμάσει ως προς την φρασεολογία. Αλλά θέλω να είμαι σαφής. Εγώ δεν θέλω το όνομα Μακεδονία στο όνομα. Δεν το θέλω».

Στο δρόμο για το συλλαλητήριο της Κυριακής, πάντως, έχουν διαμηνύσει πως θα βρεθούν ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Νότης Μηταράκης θα εμφανιστεί σε ένα αντίστοιχο συλλαλητήριο στη Χίο.

Παρά την προαναγγελία της συμμετοχής του στα συλλαλητήρια, ο βουλευτής Χίου δήλωσε στο News247 πως «Θα περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας. Θα τοποθετηθούμε όταν η κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία. Έχουμε δεχθεί ως αντιπολίτευση να ψηφίσουμε πράγματα τα οποία είναι βαριά και το ίδιο θα κάνουμε αν υπάρξει κάποια συμφωνία», στάση που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η μέχρι στιγμής στάση της ΝΔ συνοψίζεται στην αναφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, που δήλωσε πως «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους».