Την απόφαση του Παλαιστίνιου Προέδρου γνωστοποίησε ο πρεσβευτής του Κουβέιτ, Μανσούρ Αγιάντ αλ Οτάιμπι, της χώρας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα, σημειώνοντας πως θα πρόκειται για μια «σημαντική» ομιλία.
 
Το Κουβέιτ, που έχει βρεθεί με την καυτή πατάτα της διαχείρισης των πρόσφατων εξελίξεων, καθώς κάθεται στο τιμόνι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθύνει πρόσκληση στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. «Κανένας δεν εναντιώθηκε στην έλευσή του», διαβεβαίωσε ο Kουβεϊτιανός διπλωμάτης.
 
Σημειώνεται πως την 25η Ιανουαρίου, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Νίκι Χέιλι, είχε επικρίνει δριμύτατα τον Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης δεν έχει το απαραίτητο θάρρος για να καταλήξει σε μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
 
Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τους Παλαιστίνιους ότι επιδεικνύουν «έλλειψη σεβασμού» έναντι των ΗΠΑ μέσω Twitter αλλά και στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί εξάλλου να περικόψει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσινγκτον στους Παλαιστίνιους. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τρέχουμε πίσω από μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που δεν έχει αυτό που χρειάζεται για να καταλήξουμε (σε μια συμφωνία για) την ειρήνη», είχε διαμηνύσει η Χέιλι. «Για να επιτύχουμε ιστορικά αποτελέσματα, χρειαζόμαστε θαρραλέους ηγέτες», είχε προσθέσει. Ο Αμπάς «απέρριψε οποιονδήποτε ρόλο των ΗΠΑ (…). Προσέβαλε τον Αμερικανό Πρόεδρο», είχε συνεχίσει η πρεσβεύτρια. Μολαταύτα η Χέιλι είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα της παραμένει πάντα «δεσμευμένη» στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.
 
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους παλαιστίνιους ηγέτες είναι πιο τεταμένες παρά ποτέ μετά τη μονομερή αναγνώριση στα τέλη του 2017 από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.