Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοδιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς φαίνεται να έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα, ενώ και οι δύο πλευρές θα επιζήσουν την ολοκλήρωση τους μέχρι την Κυριακή. Ωστόσο συνεχίζουν οι πιέσεις που δέχεται ο Σουλτς από το εσωτερικό του κόμματος, με τον πρόεδρος της νεολαίας να ζητά κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Alexandros Michailidis / SOOC
Θετικές ήταν οι δηλώσεις των γερμανών βουλευτών και από τις δύο πλευρές για την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων. Όπως δήλωσε ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, έγιναν «μεγάλα βήματα προς τα μπρος, εν τούτοις διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχουν θέματα στα οποία αποκλίνουμε».
Θετικός εμφανίστηκε και ο Χριστιανοδημοκράτης Πέτερ Αλμάιερ ο οποίος δήλωσε «εργαστήκαμε σκληρά, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα δύσκολο κομμάτι δρόμου για να διανύσουν οι διαπραγματευτές».
Αναφορικά με το προσφυγικό, όπου είχαν εμφανιστεί οι μεγαλύτερες διαφωνίες, το SPD επιμένει στο ανώτατο όριο ενώ ο γ.γ. του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Αντρέα Σόιερ αρκέστηκε να σχολιάσει πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό».
«Θεωρώ ότι συνολικά οι διαπραγματεύσεις με το SPD είναι πιο δύσκολες από εκείνες προ τετραετίας. Δεν τίθεται θέμα. Πριν τέσσερα χρόνια ήθελαν όλοι τον συνασπισμό. Τώρα αντικατατοπτρίζεται η διάθεση κατά του συνασπισμού η οποία υπάρχει σε μέρος του SPD, ακόμα και σε ορισμένους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, οι ουσιαστικές αποκλίσεις σε ορισμένα θέματα είναι πραγματικά μεγάλες» δήλωσε από μεριάς του ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας των Χριστιανοκοινωνιστών, Γιόακιμ Χέρμαν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Rheinischen Post.
Απόλυτη η νεολαία του SPD
Στην αρχική του θέση για τη συνεργασία του Μάρτιν Σουλτς παραμένει ο πρόεδρος της νεολαίας του SPD (Jusos) δηλώνοντας πως «το θέμα δεν έχει κλείσει. Θα μπορούσε το αργότερο κατά την τρίτη ψηφοφορία να υποβάλει υποψηφιότητα κάποιος άλλος, ο οποίος θα χρειαζόταν την υποστήριξη μεμονωμένων βουλετών μιας άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ψηφιστεί ο Μάρτιν Σουλτς καγκελάριος μιας κυβέρνησης μειοψηφίας».
Ο νεαρός Κέβιν Κιούνερτ μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «RTL» επανάλαβε για πολλοστή φορά την αντίθεση του στη συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενώ τόνισε πως δε θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.
«Δεν θα υπάρξει συγκατάθεση εκ μέρους μας σε αυτή βάση. Η νεολαία του κόμματος τον απορρίπτει για πολύ βασικούς λόγους. Οι διερευνητικές συζητήσεις δεν υπήρξαν καθόλου φιλόδοξες, όπως άλλωστε και η διακυβέρνηση των τελευταίων ετών» είπε ο Κ. Κιούνερτ.