Δόθηκε στη δημοσιότητα η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, όπου φέρονται ως εμπλεκόμενοι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος αλλά και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος. Οι εν λόγω πολιτικοί κατείχαν υπουργικές θέσεις την περίοδο 2006 – 2015 και φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για χρηματισμό από την φαρμακευτική πολυεθνική.

Το συγκεκριμένο σκάνδαλο φέρεται να έχει προξενήσει ζημιές ύψους 3 δισεκατομμυρίων στο ελληνικό δημόσιο, ενώ από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει πως δόθηκαν μίζες 50 εκατομμυρίων σε πολιτικά πρόσωπα.


Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα σε κυβέρνηση – ΝΔ

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την Τετάρτη κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στοιχεία για τον χρηματισμό των πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, ενώ έκανε λόγο για «βρώμικη επιχείρηση της κυβέρνησης και χαρακτήρισε επικίνδυνο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε μια Δημοκρατία η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φοράει κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο. Που η κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχθηκε σήμερα ότι τους γνωρίζει.

Ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης. Και, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία αυτού του τόπου, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι πολύ πιο ισχυροί από αυτούς που επιδιώκουν να τους υπονομεύσουν».

Το Μαξίμου απάντησε στις κατηγορίες του Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για επιχείρηση εκφοβισμού της Δικαιοσύνης.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί με την ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο της Novartis να εκφοβίσει τους μάρτυρες, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς, και εν τέλει την ελληνική Δικαιοσύνη. Την οποία συνδέει με σκευωρίες και μεθόδους παρακράτους.

Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι… Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Δικαιοσύνη, όπως και η Δημοκρατία, ούτε εκβιάζεται, ούτε χειραγωγείται, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψει την αναζήτηση της αλήθειας, από τον φόβο των αντιποίνων που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει.

Η αρχή ότι όλοι είναι αθώοι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου ισχύει πάντα στην Ελλάδα. Αν κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ως κλέφτες που φωνάζουν για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν τη θέση τους ακόμα πιο βαριά από τις βαλίτσες της Novartis».


«Ο Τσίπρας έστησε την υπόθεση» δηλώνει ο Γεωργιάδης

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες φέρονται να κατέθεσαν ότι η Novartis έδωσε στον πρώην υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το ποσό των 2 εκατ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την επίσπευση της καταβολής οφειλόμενων ποσών του Δημοσίου στην εταιρεία. Ειδικότερα, οι μάρτυρες καταγγέλλουν ότι στους πρώτους μήνες του 2014 το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 65 εκατ. ευρώ στην ελβετική εταιρεία και από αυτά τα χρήματα προήλθε – σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες – το ποσό που δόθηκε στον κ. Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, μάρτυρας δήλωσε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποιούσε, ανάμεσα σε άλλα, τις εκδοτικές του δραστηριότητες ώστε να ξεπλύνει τα χρήματα που έπαιρνε από την εταιρία. «Θέλω επίσης να σας καταθέσω ότι όπως είναι ευρέως γνωστό ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από την Νοβάρτις, εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, αρνήθηκε τις κατηγορίες και  τόνισε πως ο συγκεκριμένος μάρτυς έχει πάρει λεφτά για να τα πει όλα αυτά, και αναρωτήθηκε αν θα μπορέσει ποτέ να μάθει το πραγματικό όνομά του ώστε να προσφύγει στα δικαστήρια. Παράλληλα, υποστήριξε ότι την υπόθεση την έχει στήσει ο Αλέξης Τσίπρας.


Βαλίτσα με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για τον Σαμαρά

Σύμφωνα με τους ίδιους τους μάρτυρες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλαβε χρήματα σε βαλίτσα η οποία κατέφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου  με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ενώ όσον αφορά τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, φαίνεται να έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τον τρόπο καταβολής.

Όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχουν διακινηθεί για εμβόλια, ποσό το οποίο μετά το 2010 μειώνεται στα 5 εκατ. έως και 10 εκατ. ευρώ.

Το εισαγγελικό έγγραφο περιλαμβάνει άλλες ακόμη 17 καταθέσεις μαρτύρων πέραν των μαρτύρων που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας, καθώς και στοιχεία που έχουν αντλήσει οι αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, φαίνεται πως κι άλλα άλλων φαρμακευτικών εταιρειών εμπλέκονται στην υπόθεση, οι οποίοι πιθανότατα να είναι γενικοί γραμματείς υπουργείων.

Από που έρχονταν τα εκατομμύρια κερδών της Novartis

Στον κομβικό ρόλο που κατέχει η χώρα μας στον χώρο του φαρμάκου πανευρωπαϊκά χρωστά η Novartis και άλλες φαρμακευτικές τα υπέρογκα κέρδη που σημείωσαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι τιμές που είναι πατενταρισμένες διαμορφώνονται με βάση τον μέσο όρο των τριών πιο φθηνών χωρών της ΕΕ των 27, με την Ελλάδα να δεσπόζει ανάμεσά τους.

Έτσι, κάθε φορά που η τιμή ενός φαρμάκου έπαιρνε την ανιούσα στη χώρα μας, οι τιμές του ίδιου φαρμάκου σε άλλες χώρες της ΕΕ ανέβαιναν ανάλογα. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, η μητρική εταιρεία κυκλοφορούσε πρώτα τα σκευάσματα σε κάποιες από τις λεγόμενες ακριβές αγορές, και ακολούθως, αφού είχε εξασφαλίσει υψηλή τιμή, συμπαρέσυρε προς τα πάνω τις αντίστοιχες τιμές στις υπόλοιπες χώρες.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στις τιμές ορισμένων φαρμάκων στη χώρα μας τον Μάιο του 2013 σε σχέση με τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός πως επί τριάμισι χρόνια δεν είχε κυκλοφορήσει κανένα καινούριο φάρμακο στην Ελλάδα, με υπουργική απόφαση εισήχθη τον Αύγουστο του 2013 μία σειρά από φάρμακα της εταιρείας Novartis σε υψηλότατες τιμές.

Έτσι, φάρμακα όπως το Copalia (5+80)MG, του οποίου η τιμή ανερχόταν σε 14,93 ευρώ τον Μάιο του 2013, λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, είχε τιμή 16,06, δηλαδή αύξηση της τάξης του 7,57%. Ομοίως, το φάρμακο Sandostatin LAR 10mg, με τιμή από 483,67 ευρώ τον Μάιο του 2013 που ανήλθε σε 493,76 τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με αύξηση 2,09%, καθώς και για το φάρμακο Cubicin 500mg από 100,58 ευρώ σε 103,10, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 2,51%.

Παράλληλα η ίδια εικόνα και στα ακριβά φάρμακα, με περιπτώσεις όπως το φάρμακο Votubia 5mg, το οποίο εισήχθη τον Αύγουστο του 2013 σε τιμή 2.771,29 ευρώ. Αντίστοιχα, με την ίδια υπουργική απόφαση εισήχθηκαν το Jakavi 15mg δισκία φιάλη με 4.236,61 ευρώ, το Signifor 0,3mg με 3.314,92 ευρώ και το Signifor 0,9 Mg με 3.990,21 ευρώ.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, είναι η ευνοϊκή κατάσταση που απήλαυσε η εταιρεία και αναφορικά με τη διανομή και κυκλοφορία φαρμάκων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο φάρμακο Lucentis, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με οφθαλμολογικές παθήσεις (ωχρά κηλίδα), όπως κατά δημοσιεύματα, οι ασθενείς της Ελλάδας εκτιμώνται σε 50.000, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.