Απελευθερώθηκε την Παρασκευή ο τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος , Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατούνταν σε τουρκική φυλακή από τον Φεβρουάριο του 2017, χωρίς να του έχει απαγγελθεί επισήμως καμία κατηγορία. Το καθεστώς Ερντογάν τον θεωρούσε ύποπτο για διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπεναλί Γιλντιρίμ.
«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο κ. Ντενίζ Γιουτζέλ αφέθηκε ελεύθερος, είμαστε ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ την Παρασκευή. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η συνάντηση της Μέρκελ με τον Γιλντιρίμ και εκτιμάται πως η καγκελάριος άσκησε πιέσεις για την απελευθέρωση του Γιουτζέλ.
Φυλακισμένος ένα χρόνο χωρίς επίσημη κατηγορία
Ο Γιουτζέλ είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς τότε το καθεστώς Ερντογάν τον είχε θεωρήσει ύποπτο για διασπορά προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνηση του κοινού στη βία και υποκίνηση μίσους.
Είχε συλληφθεί λόγω ρεπορτάζ για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αριστεριστές χάκερ υπέκλεψαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά το ότι έμεινε φυλακισμένος επί ένα χρόνο, δεν είχαν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες εις βάρος του.