Σε «Αλβέρτος Ναρ», εις μνήμην του διηγηματογράφου εβραϊκής καταγωγής και γόνου θυμάτων του ολοκαυτώματος, αναμένεται να μετονομαστεί η οδός «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου», το όνομα του φρούραρχου της Θεσσαλονίκης επί κατοχής, στην συμπρωτεύουσα.
Όπως ανέδειξε και το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» η μετονομασία της οδού έγινε δεκτή από τρεις ψήφους υπέρ και μια κατά από την ειδική επιτροπή ονοματοθεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης
Η οδός «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» αποδιδόταν στον φρούραρχο της Θεσσαλονίκης επί κατοχής και υπερασπιστή του λοχαγού της Ναζιστικής Γερμανίας Μαξ Μέρτεν, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου.
«Το όνομα του Χρυσοχόου το απέδωσε το 1971 το διορισμένο από την Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από 47 χρόνια επιτέλους θα καθαρίσει η πόλη από το όνομα ενός συνεργάτη των Ναζί» σχολίασε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Ο Αλβέρτος Ναρ (1947-2005) ήταν γιός σεφαραδιτών Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος, γεννηθείς στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή ενώ έπειτα εργάστηκε ως γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Διηύθυνε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας» εκδόθηκε το 1985, ενώ έπειτα ακολούθησαν κι άλλες μελέτες λαογραφικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Μερικά από αυτά τα βιβλία ήταν «Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα» ή το «Κειμένη επί ακτής θαλάσσης» ενώ κυκλοφόρησαν και διηγήματα του όπως το «Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός» (1999). Ο ίδιος μάλιστα ήταν συνεργάτης των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με την «Εφ. Συν» είχαν γίνει απόπειρες παλιότερα για την μετονομασία της οδού, όμως η επιτροπή έκρινε πως δεν υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση για την αλλαγή του δρόμου αν και αναγνώριζε το έργο του Ναρ.
«Η Αριστερά θέτει τέτοια θέματα για ανθρώπους που μπορεί όμως και να προσέφεραν στα χρόνια της Κατοχής» είχε σχολιάσει μέλος της επιτροπής.