Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ιλαρά, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με τη μεγαλύτερη συχνότητα να παρατηρείται στη νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας- κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό, στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών- που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και δήλωσε ότι «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Υπογράμμισε πως είναι σημαντική η εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες και εξέφρασε την ελπίδα πως «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Επισήμανε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση πως πρόκειται για παιδική ασθένεια καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά», τονίζοντας πως «περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών», δήλωσε και πρόσθεσε πως μερικές φορές, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Τόνισε ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.