Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Καθημερινής», εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της Χίου, της Μυτιλήνης, της Κω, της Σάμου και της Ρόδου εξέφρασαν την εναντίωσή τους στον υποχρεωτικό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη μετά την εκδίκαση χθες το πρωί στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης της απόφασης «περί περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία».
Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζαννάρα, δήλωσε ότι δεν γίνεται να ζουν οι εγκλωβισμένοι στα νησιά άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. «Με την αίτησή μας υπερασπιζόμαστε τα νησιά μας, αλλά και τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς δεν μπορεί να ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει τώρα. Αρνούμαστε να μεταβληθούν τα νησιά μας σε φυλακές, με σκοπό να αποκρουστούν οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη». Σχετικά με τη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία για πρόσφυγες και μετανάστες, δήλωσε πως δεν είναι αντίθετοι «αλλά μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις».
Δεν υπάρχει νομικός περιορισμός
Το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Γραμματική Αλοιμόνου, τόνισε πως δεν προβλέπεται νομικά ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στα νησιά. «Δεν υπήρχε ποτέ γραπτό κείμενο της κοινής δήλωσης, η οποία επίσης δεν πέρασε από την ελληνική Βουλή, άρα δεν έχει νομική ισχύ. Δεν υπάρχει σαφής όρος για την υποχρεωτικότητα παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Θα μπορούσαν με αναλογικότητα να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας».
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός υποστήριξε το αίτημα των νησιωτικών δικηγορικών συλλόγων, τονίζοντας πως «η απαγόρευση μετακίνησης είναι αντίθετη με την υπέρτατη αρχή της ελευθερίας της έκφρασης, πλήττει τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου». Στάθηκε στο ότι οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να παρευρεθούν στην εκδίκαση του αιτήματός τους στη δευτεροβάθμια επιτροπή, που συνεδριάζει στην Αθήνα και έτσι «αποστερούνται του δικαιώματος της ακρόασης».
Η νομική εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Χαρά Κατσίγιαννη, τόνισε πως με τον εγκλωβισμό των προσφύων στα νησιά «παραβιάζεται το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο από τον γεωγραφικό περιορισμό, ο οποίος δεν εξειδικεύεται ούτε δικαιολογείται».