«Σήμερα δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της κάνναβης, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετά την πολύωρη διαδικασία ακρόασης φορέων επί του νομοσχεδίου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».
 
Ο υπουργός Υγείας έσπευσε εκ προοιμίου να υπογραμμίσει πως «η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι προσχηματική, που λειτουργεί ως προθάλαμος για τη de facto νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης, είναι μία προσέγγιση υπερσυντηρητική, φοβική και σκοταδιστική». Την ίδια ώρα, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, επέκρινε την απόφαση που ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη της ΝΔ, για καταψήφιση του σχεδίου νόμου από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ο γενικός εισηγητής της, Κώστας Βλάσης, είχε δηλώσει επιφύλαξη επί της αρχής.
 
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συσκέφθηκε την Τρίτη για τη στάση που θα ακολουθήσουν, η θέση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι αρνητική για το προωθούμενο νομοσχέδιο. Με εξαίρεση τον τομεάρχη Υγείας, Βασίλη Οικονομου, που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, για τη Νέα Δημοκρατία κρίνεται πως η φαρμακευτική κάνναβη θα ανοίξει τον δρόμο για τη γενική χρήση της κάνναβης.
 
«Βασικός στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση και αυτό καταγράφηκε από την ακρόαση των φορέων», σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας την απορία του για την απόφαση που ελήφθη σε χθεσινή σύσκεψη της ΝΔ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι ανοίγει τον δρόμο της αποποινικοποίησης, αν και ο εισηγητής της είχε κατ' αρχήν δηλώσει επιφύλαξη.
 
«Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνουμε ευαισθησία για τους ασθενείς και από την άλλη ώρα να τινάζουμε στον αέρα την προσπάθεια που γίνεται» ανέφερε ο Β. Αποστόλου και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό πως στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε δεν συζητείται τίποτε άλλο πέραν μίας κλειστής, στεγανοποιημένης διαδικασίας, που ξεκινάει από έναν σπόρο -πολλαπλασιαστικό υλικό- και καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν.
 
«Δεν έχει καμία επαφή αυτή η προσέγγιση με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο» ανέφερε στο μεταξύ ο Ανδρ. Ξανθός και εκτίμησε ότι υπάρχει ευρύτερη αποδοχή στην προσέγγιση της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί, υπό την πρόεδρο του ΕΟΦ, η οποία κατέληξε στο πόρισμα που αναγνωρίζει τις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτού του φυτού, και τις θεραπευτικές-παρηγορητικές ενδείξεις που μπορεί να έχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
 
«Επί της αρχής αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία συμφωνία, στην πλειονότητα, για την ανάγκη θεσμοθέτησης και διευκόλυνσης της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη και στα τελικά προϊόντα της. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι τίθεται από πολλές πλευρές είναι να υπάρξει όσο πιο σαφής οριοθέτηση του πλαισίου» σχολίασε την ακρόαση των φορέων ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι αυτό το βήμα που γίνεται τώρα είναι ένα πρώτο βήμα, σε ένα τοπίο τελείως αχαρτογράφητο στη χώρα, είναι ένα βήμα, όμως, προσεκτικό.
 

Ασφαλιστικές δικλείδες και επενδύσεις

 
«Έχουμε πράγματι ένα ιδιότυπο φάρμακο, δεν είναι ούτε φάρμακο με τη στενή έννοια, δεν είναι ούτε φυτικής προέλευσης φάρμακο και επίσης δεν είναι συμπλήρωμα διατροφής. Έχει ιδιαιτερότητα και μία ιδιοτυπία αυτό το φυτό και οι ουσίες που παράγονται από αυτό» αναγνώρισε ο Ανδρ. Ξανθός και εξήγησε ότι γι' αυτόν τον λόγο είναι υπό καθεστώς ελεγχόμενης χορήγησης, διότι: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν εθιστικές παρενέργειες και μπορεί να υπάρξει μη ορθή χρήση, και κατάχρηση και εξαρτητική συμπεριφορά».
 
«Σωστά επισημάνθηκε ότι απαιτούνται ασφαλιστικές δικλείδες στη φάση τής παραγωγής -αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα πρέπει να θέσει τις σωστές πρακτικές και στάνταρ ποιότητας- και για τη φάση της τελικής κατεργασίας και της παραγωγής του τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, θέμα που υπάγεται στην αρμοδιότητα του ΕΟΦ» τόνισε ο υπουργός και επισήμανε: «Ασφαλώς είναι ευθύνη της πολιτείας και του υπουργείου να ρυθμίσουν τα της συνταγογράφησης και ασφαλούς χορήγησης στους ασθενείς».
 
Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτές που σήμερα έχουν κατοχυρώσει εκτάσεις, έχουν αποκτήσει ΑΦΜ, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα αυτήν τη διαδικασία. Αναφορικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διαβεβαίωσε ότι και στο πλαίσιο της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα γίνονται όσο το δυνατό πιο λεπτομερείς αυτές οι διαδικασίες, ώστε να μην εκδίδεται άδεια έγκρισης χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίες παράμετροι.
 

Γ. Παπανδρέου: «Αποποινικοποίηση και της καλλιέργειας για προσωπική χρήση»

 
«Το ηθικό δίλημμα είναι απλό: δεν είναι αν είμαστε υπέρ η κατά των ναρκωτικών, υπέρ ή κατά της χρήσης κάνναβης. Το πραγματικό ηθικό δίλημμα είναι αν οι πολιτικοί και οι πολιτικές σώζουν ζωές ή αν οι πολιτικοί και οι πολιτικές μας καταστρέφουν ζωές» δήλωσε, εξάλλου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που κλήθηκε από την επιτροπή να συνδράμει στη συζήτηση για το νομοσχέδιο.
 
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία τέτοια που δε θα αποτρέπει μέσω της γραφειοκρατίας τον ασθενή  να κάνει ιατρική χρήση της κάνναβης. Έπειτα πρέπει οι διαδικασίες να είναι τέτοιες που να βοηθήσουν την παραγωγή και τις επενδύσεις στη χώρα μας. Είναι μια οικονομική ευκαιρία όχι μόνο να παράξουμε για τη χώρα μας, αλλά να δραστηριοποιηθούμε και στον τομέα των εξαγωγών. Και γνωρίζω προσωπικά ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου λίγο μετά την ακρόαση στο cannabisnews.gr.
 
«Η ιατρική κάνναβη είναι το ένα ζήτημα και χρειάζεται μια ξεχωριστή αντιμετώπιση», συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου. «Το άλλο θέμα είναι ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί η ψυχαγωγική χρήση. Η κάνναβη έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί πολύ μικρότερες βλάβες από το αλκοόλ ή τον καπνό του τσιγάρου» πρόσθεσε.