Με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τoν μόλις 31χρονο επικεφαλής του κόμματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν περί του 31% των ψήφων, έναντι 37% που φαίνεται να συγκεντρώνουν μαζί τα κόμματα της εθνικιστικής Λέγκας του Βορρά και του ακροδεξιού Φόρτζα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
«Αυτές οι εκλογές ήταν ένας θρίαμβος για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είμαστε οι απόλυτοι νικητές» δήλωσε ο Ντι Μάιο από τα κεντρικά του κόμματος στη Ρώμη, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις» και υποστηρίζοντας πως «είμαστε η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα».
«Είμαι κάποιος που κρατάει το λόγο του, και η δέσμευσή μου είναι για ένα κεντροδεξιό συνασπισμό που κέρδισε και μπορεί να κυβερνήσει» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος του κεντροδεξιού συνασπισμού, Ματέο Σαλβίνι, που πολιτεύτηκε με το «πρώτα οι Ιταλοί». Ο εκλεκτός της Λέγκας του Βορρά διαμήνυσε πως «το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος», απορρίπτοντας ωστόσο ως «αδιανόητη» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, μεγάλη ήττα υπέστη το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι, καταφέρνοντας ιστορικό χαμηλό στο 19% των ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί πως το Δημοκρατικό κόμμα ήταν από τα πρώτα που έσπευσαν να αναγνωρίσουν την ήττα τους. Και η αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι» δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, αφού η εκλογική της δύναμη, περιορίζεται στο 3,4%. Σημειώνεται πως η συμμετοχή έφτασε το 71,48%, εμφανώς μικρότερη σε σχέση με το 75% των εκλογών του 2013.
Η παραπάνω εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει η φημολογία περί παραίτησης του Ματέο Ρέντι, με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa να υποστηρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Σε περίπτωση που τα τελικά αποτελέσματα, που αναμένονται εντός της Δευτέρας, επιβεβαιωθούν θα σημαίνει πως το επόμενο διάστημα προβλέπεται αβέβαιο για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Τα παραπάνω σημαίνουν πως η απόφαση θα βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος ήδη έχει προαναγγείλει πως εάν καταστεί αναγκαίο, θα παραμείνει στην εξουσία προσωρινά η κυβέρνηση Τζεντιλόνι.
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο εκλογικός νόμος που προβλέπει ότι τα 2/3% των βουλευτών και στα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) θα εκλεγούν με απλή αναλογική, ενώ το 1/3 τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα. Στην Βουλή των Αντιπροσώπων, 232 βουλευτές θα εκλεγούν με το πλειοψηφικό σύστημα, 386 με απλή αναλογική και 12 με τους ψήφους των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τις έδρες της Γερουσίας είναι 102, 207 και 6.
Στάση αναμονής από τους Ευρωπαίους
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη Δευτέρα την εμπιστοσύνη της στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να διευκολύνει τον σχηματισμό «σταθερής» κυβέρνησης στην Ιταλία.
Κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα αποτελέσματα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι έως ότου σχηματιστεί η νέα ιταλική κυβέρνηση, η χώρα έχει κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά.
Επίσης, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών θα ανακοινωθούν αργά σήμερα το βράδυ και δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ιταλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, που δήλωσε την εμπιστοσύνη του στον Ιταλό πρόεδρο, ενώ χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «υπενθύμιση» ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει μόνο να αγωνιστούν για τα υψηλά ιδανικά, αλλά επίσης να λάβουν υπόψη τις προσπάθειες των απλών πολιτών να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της μετανάστευσης.
«Σημειώνω ότι στον κόσμο που ζούμε, μπορείς να αγωνίζεσαι για σπουδαίες ιδέες, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό χωρίς να λάβεις υπόψη το βάναυσο πλαίσιο» δήλωσε σχετικά σε δημοσιογράφους.
«Και η Ιταλία, αναμφισβήτητα, υποφέρει για μήνες και μήνες από την πίεση της μετανάστευσης. Αυτή η πολύ ισχυρή μεταναστευτική πίεση είναι ένα πλαίσιο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας» συμπλήρωσε ο Μακρόν.